Οικονομία

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου. Με βάση την πρώτη εικόνα, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 1,3%, ποσοστό που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Πρόκειται για την πέμπτη φετινή έξοδο της χώρας στις αγορές των ομολόγων. Στόχος είναι η άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.

Τους τελευταίους 14 μήνες, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, όπως είπε και χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέροντας ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών.

Ηδη, το Ελληνικό Δημόσιο με ανακοίνωση του σήμερα το πρωί παρείχε τη σχετική εξουσιοδότηση στις τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs International Bank (GSIB), HSBC and J.P. Morgan as Joint Lead Managers για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου 15ετούς διάρκειας (λήγει τον Φεβρουάριο του 2035) και με επιτόκιο 1,865%.

Μετά την έκδοση του 15ετούς, ακολούθησαν η έκδοση του 7ετούς τον Απρίλιο, η έκδοση του 10ετούς τον Ιούνιο και η επανέκδοσή του τον Σεπτέμβριο. Φέτος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά και η επανέκδοση του 15ετούς αναμένεται να κινηθεί σε ποσό κοντά στα 2-2,5 δισ. ευρώ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Σχετικά άρθρα

Σύνοδος Κορυφής : Νέα πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ – Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το Υπερταμείο (video)

Kavala 247

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Kavala 247

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Γιατί το ΤΕΕ ζητάει αναβολή της έναρξης του προγράμματος

Kavala 247

Μειωμένες οι προσλήψεις τον Οκτώβριο και το α’ 10μηνο του 2020 – Αύξηση της πλήρους απασχόλησης

Kavala 247

Στα 12,86 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση το εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτ. 2020

Kavala 247

Επανέρχεται η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο – Τι ισχύει

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα