Επιστήμη

Έρευνα: Οι μεσήλικες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από λοίμωξη Covid-19 μεγάλης διάρκειας

Σύμφωνα με στοιχεία μιας νέας βρετανικής μελέτης, οι γυναίκες 50 έως 60 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από μια λοίμωξη Covid-19 μεγάλης διάρκειας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ερευνητές του King’s College (Βασιλικού Κολλεγίου) του Λονδίνου, η ηλικία και το φύλο δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το αν κάποιος θα νοσεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας του κορονοϊού.

Σε άρθρο του BBC, σχετικό με την έρευνα, αναφέρεται ότι ένας στους 20 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 νοσεί για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Ένας στους 7 νοσεί για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και ένας στους 45 εξακολουθεί να είναι άρρωστος για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της έρευνας -η οποία πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση δεδομένων για (4.182) ανθρώπους που καταχώρησαν στοιχεία αναφορικά με την παρουσίαση συμπτωμάτων, σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή  -αυξημένο κίνδυνο αργής ανάρρωσης, με παρατεταμένα συμπτώματα, αντιμετωπίζουν επίσης όσοι είναι παχύσαρκοι ή υποφέρουν από άσθμα. Ακόμη, «το να εμφανίζει κάποιος περισσότερα από 5  διαφορετικά συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα αποτελεί παράγοντα “κλειδί” για μια λοίμωξη Covid-19 μεγάλης διάρκειας», ανέφερε στο BBC η Δρ. Claire Steves, μια από τους δύο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως τονίζεται από τους ειδικούς, η Covid-19 είναι κάτι περισσότερο από ένας βήχας. Και ο ιός που την προκαλεί μπορεί να επηρεάσει τα όργανα του σώματος. Κάποιος που παρουσίασε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, διάρροιες και έχασε την όσφρησή του κινδυνεύει περισσότερο από κάποιον που παρουσίασε μόνο βήχα. Ο κίνδυνος (για λοίμωξη μεγαλύτερης διάρκειας) αυξάνεται επίσης αν κάποιος είναι άνω των 50 ετών και αν είναι γυναίκα, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με άρθρο της Guardian, από την έρευνα φάνηκε ότι, οι γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν παρατεταμένα συμπτώματα του κορονοϊού σε σύγκριση με γυναίκες 18 έως 30 ετών. Ωστόσο, από τη σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε σε άτομα ηλικίας 40 ως 50 ετών, όπου ο κίνδυνος μιας λοίμωξης Covid-19 με μεγάλη διάρκεια ήταν διπλάσιος για τις γυναίκες.

«Από τα πρώτα δεδομένα (των ερευνών) είδαμε ότι οι άντρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από μακρόχρονη Covid-19»,  είπε η Δρ. Steves.

Ο καθηγητής Tim Spector, επίσης επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να μη μας απασχολούν μόνο οι υπερβολικοί θάνατοι, αλλά και οι περιπτώσεις εκείνων που θα αντιμετωπίσουν μια λοίμωξη Covid-19 μεγάλης διάρκειας».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ακριβή συμπτώματα μιας παρατεταμένης νόσου του κορονοϊού διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, η κόπωση ωστόσο αποτελεί κοινό σύμπτωμα.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό medRxiv.


Πηγές: BBC/ The Guardian

Φωτογραφία: Associated Press

Σχετικά άρθρα

«Benadryl challenge» : Μοιραία απέβη για 15χρονη η νέα «πρόκληση» στο TikTok

Kavala 247

Νερό στη Σελήνη ανίχνευσε η NASA – Τι αλλάζει για τις αποστολές στο φεγγάρι

Kavala 247

Ποιος «φύτεψε» αυτόν τον μυστηριώδη μονόλιθο στην έρημο της Γιούτα;

Kavala 247

Καλιφόρνια: Νέο εργαλείο χαρτογράφησης για την αποτροπή μεγάλων δασικών πυρκαγιών

Kavala 247

Covid-19: Δέκα εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικής φάσης

Kavala 247

Τη δυνατότητα της «εξαφάνισης» συνομιλιών θα προσφέρει στους χρήστες του το WhatsApp

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα