Οικονομία

Αγορά α’ κατοικίας : Αφορολόγητες οι γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ

Τη δυνατότητα αφορολόγητης αγοράς πρώτης κατοικίας με χρηματικές δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά, δίνει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται μηδενικός φόρος για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά. Σήμερα οι συγκεκριμένες δωρεές φορολογούνται με συντελεστή 10%, από το πρώτο ευρώ.

Για δωρεά 150.000 ευρώ σήμερα ο φόρος που αναλογεί είναι 15.000 ευρώ ενώ μετά την ψήφιση των διατάξεων θα είναι μηδενικός.

Για το τμήμα της δωρεάς από 150.000 έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1%.

Συνεπώς, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται μόλις στα 1.500 ευρώ από 30.000 σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας ενώ τους απαλλάσσει από την υποχρέωση του πόθεν έσχες, τον τρόπο δηλαδή προέλευσης αυτών των χρημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονέα προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως, για παράδειγμα, από αποταμίευση.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Εγκρίθηκαν 665 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν

Kavala 247

Live: Λεπτομέρειες για τα μέτρα από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Kavala 247

Κομισιόν: Εγκρίθηκε πρόγραμμα πολιτισμού 7,7 εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Αθηναίων

Kavala 247

Συντάξεις: Η ψηφιακή διαδικασία για την απονομή e-ΕΦΚΑ

Kavala 247

Σύνοδος Κορυφής: Διαπραγμάτευση – θρίλερ για το Ταμείο Ανάκαμψης – Μητσοτάκης: Μπορούμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο (video)

Kavala 247

Ο κορονοϊός… στα πόδια μας – Οι εταιρείες υποδημάτων στρέφονται στα αθλητικά

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα