Οικονομία

Ακόμα 100 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια της φτώχειας

Επιπλέον 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιπέσουν σε ακραία φτώχεια σε διεθνές επίππεδο, λόγω της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από ότι υπολογιζόταν, αφού σε προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας τράπεζας ο αριθμός μόλις έφτανε τα 60 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει. «Αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών», συμπλήρωσε. Ο Μαλπάς προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες.

Τα κράτη μέλη της G20, της Ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου, αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών. Στην επόμενη σύνοδό τους, τον Οκτώβριο θα αποφασίσουν εάν το μορατόριο για τις 76 χώρες, που βρίσκονται σε δεινή θέση, θα παραταθεί έως το 2021.

Ο Μαλπάς εκτίμησε πως ακόμα και αυτό, δεν θα είναι αρκετό. «Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα» διευκρίνισε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου 100 κράτη.

Το 2015, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αξίζει να διευκρινιστεί πως ακραία φτώχεια θεωρείται το να ζει κάποιος με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των φτωχών δεν παύει να αυξάνεται, αυτό οφείλεται στην μείωση των θέσεων εργασίας και στις αυξημένες δυσκολίες των αλυσίδωνν ανεφοδιασμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Παράταση για τις αιτήσεις στη δράση «Κέντρα Ικανοτήτων» έως τις 23 Οκτωβρίου

Kavala 247

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για περικοπές συντάξεων

Kavala 247

Λάρισα: Συνεργασία Περιφέρειας και υπ. Εργασίας για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας

Kavala 247

Συνομιλίες Χατζηδάκη – Πάιατ για ενεργειακά θέματα

Kavala 247

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Kavala 247

Από σήμερα η αίτηση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα