28 C
Θάσος
26 Ιουλίου 2021
Όλες οι ειδήσεις, τα τελευταία νέα και η επικαιρότητα από το πιο αποκαλυπτικό ειδησεογραφικό site.
Πολιτική Χωρίς κατηγορία

Ανεμβολίαστοι βουλευτές: Η πρόταση Λοβέρδου

anemvoliastoi-vouleftes:-i-protasi-loverdou

Ανεμβολίαστοι βουλευτές: Όσοι βουλευτές δεν εμβολιάζονται να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι τους

Να απαγορευθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές η παρουσία των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6. Όπως είπε, θα ασκούν κανονικά τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από το σπίτι τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που υπάρχει, και απλώς δεν θα πηγαίνουν στη Βουλή. Κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, “εξαιρώντας τους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας”. “Δεν μπορείς να θεσπίζεις υποχρεωτικότητα για κατηγορίες πολιτών και στη Βουλή που υπάρχουν 300 βουλευτές, να αδιαφορούμε αν ο διπλανός μας έχει ή δεν έχει εμβολιαστεί. Ο πρόεδρος της Βουλής να υποχρεώσει όποιον δεν εμβολιάζεται να μιλάει από το σπίτι του, αφού υπάρχει η δυνατότητα”, τόνισε.

“Χρειάζεται η Βουλή να δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα. Ειδάλλως σε τι διαφέρουμε από αυτούς που διαδήλωναν χθες κατά των εμβολιασμών; Θέλω να ξέρω εάν υπάρχουν αρνητές. Θέλω να γνωρίζω τον αρνητή που είναι δημόσιο πρόσωπο, κάνει δημόσια παρέμβαση και κάθεται δίπλα μου”, είπε χαρακτηριστικά.

“Συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων” Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι είναι “συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων χάριν του ύψιστου αγαθού της δημόσιας Υγείας”, αναφέροντας τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, στην εστίαση και στον τουρισμό, στην Εκπαίδευση, στα σώματα ασφαλείας, στην Εκκλησία και ενδεχομένως και στα Μέσα Μεταφοράς. Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι “ανήκει στα συνταγματικώς επιτρεπόμενα μέσα”, η επιβολή αναστολής εργασίας στους εργαζόμενους συγκεκριμένων κατηγοριών που αρνηθούν τον εμβολιασμό. “Διότι όταν λες υποχρεωτικός εμβολιασμός, σημαίνει ότι αυτός που δεν τηρεί την υποχρέωση, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες”, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι η απόλυση είναι αντισυνταγματική. Αντιθέτως, ζήτησε να ισχύει η αναστολή εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία. Στο ερώτημα “πώς θα ζήσει αυτός ο εργαζόμενος που δεν θα πληρώνεται”, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: “Δικό του θέμα πως θα ζήσει, από την στιγμή που δεν συμμερίζεται το δικό μας θέμα και τη δική μας αγωνία”.

“Ζούμε τη Δημοκρατία ενός κόμματος – Δεν υπάρχει αντιπολίτευση” Επιπλέον, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι στην Ελλάδα “υπάρχει μια κυβέρνηση και δεν υπάρχει κάτι άλλο, δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης ζούμε τη Δημοκρατία του ενός κόμματος. Η ΝΔ ελέγχει 12 από τις 13 Περιφέρειες, τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, τη Βουλή και την κυβέρνηση. Αναζητείται προοδευτικός πρωταγωνιστής”, συμπλήρωσε. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ένα “κόμμα ακατάστατο, αστάθμητο και δεν έχει βρει την ισορροπία του μετά τις ήττες του 2019. Ξέρουμε πως όταν η κυβέρνηση πει “Α”, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “Ω”. Και αν δεν το πει το “Ω”, όπως με τους εμβολιασμούς, στη συνέχεια το ανατρέπει”, είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ζήτημα έφτασε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας πρότεινε στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων,  τον αποκλεισμό τους από τις συνεδριάσεις της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπούγας, εισηγήθηκε οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο ανήκουν, να μην μπορούν να παίρνουν το λόγο, είτε στην Ολομέλεια είτε στις επιτροπές και η οποιαδήποτε παρέμβαση τους να γίνεται από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε πρώτη φάση ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ πρότεινε να υπάρξει σύσταση στους βουλευτές που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους και σε δεύτερη, να τους απαγορευτεί η φυσική παρουσία στις εργασίες της Βουλής. Θετική ήταν η ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας πάντως, πως τον Σεπτέμβριο με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα, θα επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής.

Τα στοιχεία για τον εμβολιασμό των βουλευτών Τα τελευταία στοιχεία με τον αριθμό των εμβολιασθέντων βουλευτών είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, από τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο αριθμός των βουλευτών που είχαν εμβολιαστεί μέχρι πριν από μια εβδομάδα προσέγγιζε τους 290 σε σύνολο 300.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήττας αποκάλυψε σε διάλογο που είχε με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά ότι δεν έχει εμβολιαστεί. Το ίδιο έχει παραδεχθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο. “Εγώ δε θα γίνω πειραματόζωο”, έχει πει χαρακτηριστικά.

Και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης δεν έχει εμβολιαστεί, υποστηρίζοντας ότι θα το ξανασκεφτεί το φθινόπωρο. “Θα αποφασίσω Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με βάση τις μεταλλάξεις και τις επιπλοκές τι και ποιο θα κάνω. Τώρα δεν έχει νόημα” είχε γράψει στο Facebook. Ωστόσο, υπάρχουν και μέλη του κοινοβουλίου που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έπειτα από σχετική σύσταση του γιατρού τους.