Οικονομία

Απαντήσεις για το καθεστώς της τηλεργασίας που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Απαντήσεις-για-το-καθεστώς-της-τηλεργασίας-που-ισχύει-για-τους-εκπαιδευτικούς

Η τηλεκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών για να ωφεληθούν οι μαθητές και να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία της μάθησης λόγω της πανδημίας. Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Διονύσιος Ρίζος, εξηγεί το καθεστώς της τηλεργασίας που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

1. Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς και την τηλεκπαίδευση; 

Έχουν ήδη εκδοθεί οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων. Συγκεκριμένα, όταν υφίσταται ειδικός λόγος ώστε να μη είναι εφικτή η φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού στην αίθουσα διδασκαλίας, τότε θα παρέχονται όλα τα μέσα ώστε να γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως με τεχνικά μέσα παρακολούθησης. Για τους εκπαιδευτικούς άλλωστε η αρμοδιότητα τόσο για την δημόσια όσο και για την ιδιωτική εκπαίδευση ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Όλες επομένως οι λεπτομέρειες που ρυθμίζουν το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης εκπορεύονται από εκεί και όχι από γενικούς ή ειδικούς κανόνες του εργατικού δικαίου.

2. Τι προβλέπεται για την τηλεργασία των εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις που οι μαθητές δεν κάνουν χρήση αυτού του καθεστώτος, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για τηλεργασία;

Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις. Την περίπτωση όπου η τηλεκπαίδευση επιβάλλεται από ειδικό λόγο μη φυσικής παρουσίας εκπαιδευτικού στην αίθουσα διδασκαλίας και την περίπτωση όπου δεν γίνεται χρήση από τους μαθητές. Στην πρώτη περίπτωση, η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική, και από τον εργοδότη ή από το Δημόσιο παρέχονται όλα τα μέσα ώστε να γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως. Στη δεύτερη περίπτωση, προφανώς η διαδικασία επιστρέφει στη δια ζώσης παράδοση με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

3. Σε ποιες περιπτώσεις ο εκπαιδευτικός δύναται να αρνηθεί να μπει στην αίθουσα;

Οι εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου δεδομένου ότι αυτές είναι δεσμευτικές. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου μη τήρηση σχετικών κατευθυντηρίων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πάλι η μη τήρηση κατευθυντήριων οδηγιών της εργοδοτικής πλευράς συνιστά σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης.

Σχετικά άρθρα

Τα νεόδμητα διαμερίσματα κρατούν τη τιμή τους

Kavala 247

Συντάξεις: Η ψηφιακή διαδικασία για την απονομή e-ΕΦΚΑ

Kavala 247

Μητσοτάκης ενόψει Συνόδου Κορυφής: Χρειαζόμαστε μια συμφωνία στις 18 Ιουλίου

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Ειδήσεις, νέα και όλη η έκτακτη επικαιρότητα από το kavala247. Ενημερωθείτε άμεσα για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Καβάλα, Θάσο, Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα