11.8 C
Καβάλα
01/03/2021 11:40
Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Ελλάδα Θάσος

Α.Αγγελαράκης: Ο Θάσιος ανθρωπολόγος της διασποράς

Ανακαλύφθηκε το μυστικό του Παλαιοκάστρου Ραχωνίου

Το σιωπηλό αρχαιολογικά Παλιόκαστρο του Ραχωνίου, έκρυβε κάποιο σημαντικό επιστημονικό  μυστικό  για τον διάσημο ερευνητή  Αναγνώστη  Αγγελαράκη, ο οποίος συνέχισε τη σχετική ερευνητική του προσπάθεια. Καρπός της έρευνας αυτής είναι το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο, «Ρωμαίοι έφιπποι τοξότες στη Ανατολή και εκπληκτικές ιατροχειρουργικές επεμβάσεις στο Παλαιόκαστρο της Θάσου κατά τη διάρκεια της Πρωτοβυζαντινής περιόδου». Η σπουδαιότητα της έκδοσης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι ο κύριος Αγγελαράκης φέρνει στο φως της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας την ύπαρξη ιππέων πολεμιστών στην πρωτοβυζαντινή κοινωνία του οικισμού Παλαιόκαστρου Θάσου, η οποία απολάμβανε ιατρικές φροντίδες υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η επέμβαση που εντόπισε ο ερευνητής στη βάση του κεφαλιού άνδρα 35-40 ετών, για την οποία δηλώνει ότι είναι απίστευτο που έγινε χωρίς αντιβιοτικά σε μια τόσο δύσκολη, από  κάθε άποψη,  χρονική περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, μιλώντας στην εφημερίδα  «ΚΑΒΑΛΑ247»  για τον κ. Αγγελαράκη, επεσήμανε ότι «ως καθηγητής Φυσικής και Αρχαιολογικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Αdelphi  της  Νέας  Υόρκης, διευθύνει εδώ και τριάντα χρόνια αρχαιολογικά ερευνητικά έργα σε όλο τον κόσμο». Ο Α.Αγγελαράκης σπούδασε κλασική αρχαιολογία και ευρωπαϊκή εθνολογία στο σουηδικό Πανεπιστήμιο Λουντ, έκανε μεταπτυχιακά στην ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 1989 στη φυσική ανθρωπολογία και αρχαιολογία. Έχει αποσπάσει πολλές επιστημονικές διακρίσεις για αντίστοιχες εργασίες του, και μάλιστα μία από τις διακρίσεις αυτές του απονεμήθηκε το 2010, για την εργασία του «Οι Ιέρειες στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου Κρήτης». Η εργασία χαρακτηρίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας ως ένα από τα 10 καλύτερα έργα αρχαιολογικής έρευνας για το 2009, παγκοσμίως.

Ευρύτατο πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους και ιστορικούς στο νησί

«Την εξέχουσα αυτή προσωπικότητα, είχαμε την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στο 8ο συμπόσιο Θασιακών μελετών με μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που αναφέρεται στα ανασκαφικά ευρήματα στο Παλαιόκαστρο Ραχωνίου Θάσου» αναφέρει  ο κ.Τσιλογεωργης. Παράλληλα τονίζει πως «ο συγκεκριμένος ερευνητής συνέχισε αυτή την έρευνα, γιατί προέβλεψε ότι το παλαιόκαστρο κρύβει ένα σημαντικό αρχαιολογικό μυστικό. Αυτό το μυστικό περιγράφεται μέσα στο καινούργιο του βιβλίο το οποίο σύμφωνα με μία αμερικανική κατάταξη η αρχαιολογική ανακάλυψη του κυρίου Αγγελαράκη, κατατάσσεται στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ελλάδα για το 2020». Συμπερασματικά, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Θασιακης Ενωσης Καβάλας, θα μπορούσαμε να πούμε πως η εργασία που έκανε γνωστό τόσο το νησί της Θάσου, αλλά και την περιοχή του Ραχωνίου παγκοσμίως, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους και ιστορικούς. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί ακόμα, που τους σκεπάζει το χώμα στο νησί της Θάσου. 

Σχετικά άρθρα

Ε.Κ.Α.: Καταδίκη των παρενοχλήσεων σε αθλήτριες, φοιτήτριες, εργαζόμενες

Thomas Kavala 247

Βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένων: Τα νέα έντυπα σε ισχύ από την 1η Μαρτίου

Thomas Kavala 247

Εισαγγελική παρέμβαση για τη σεξουαλική βία – Τι δήλωσαν στην ΕΡΤ Ταμπάκος, Μελισσανίδης

Thomas Kavala 247

Διαδικτυακή ενημέρωση για την πανδημία και τον εμβολιασμό από τον Δήμο Θάσου

Cristina Kavala247

Μια Ελληνίδα στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Thomas Kavala 247

Πριβέ εστιατόριο για εκλεκτή πελατεία – Πρόστιμα στον ιδιοκτήτη και τους πελάτες (video)

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα