Επιστήμη

Α. Εξαδάκτυλος: Έως και 10.000 ημερήσια κρούσματα αν δεν προσέξουμε

Πολύ πιθανό να φτάσουμε 4ψήφιο ή και 5ψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε, είπε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ενημέρωση 10-12»,  ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς και ότι καθίσταται υποχρεωτικό μέτρο το «μάσκες παντού».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μεγαλώσει και όταν μιλάμε για αριθμούς που μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε και 4ψήφια και 5ψήφια νούμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος. Μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο έχουν πεθάνει 146 άνθρωποι από κορονοϊό, το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 125 τον Σεπτέμβριο και 92 υπό συνθήκες αυστηρότατου lockdown τον Απρίλιο.

«Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα με πολύ μεγάλη συνέπεια από όλους για να δούμε αποτελέσματα και να μην φτάσουμε εκεί που φαίνεται ότι οδηγούμαστε. Η Τσεχία με 10.000.000 πληθυσμό έχει 10.000 κρούσματα την ημέρα άρα δεν αποκλείεται να δούμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα» εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν την φέρουν μόνο οι νέοι αλλά οι συνωστισμοί εν γένει. Μάλιστα απηύθυνε έκκληση σε όλους μας να μην πάμε εκδρομές τις επόμενες ημέρες, ώστε να μην έχουμε διασπορές.

Στο ερώτημα «μάσκες παντού» ο κ. Εξαδάκτυλος απαντάει πως «αυτό


είναι ένα αναγκαίο μέτρο επειδή όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λογικό μέτρο που ίσχυε, δηλαδή το μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν είναι λογικό ένας άνθρωπος που περπατά μόνος στο δρόμο να φοράει μάσκα, αλλά καθίσταται αναγκαίο επειδή δεν εφαρμοζόταν το τι ίσχυε μέχρι χθες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Αυξημένος ο κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για τους νέους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο

Kavala 247

Ελάχιστος ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των ματιών

Kavala 247

Ένας υπολογιστής προβλέπει τις σκέψεις σας, δημιουργώντας εικόνες που βασίζονται σε αυτές

Kavala 247

Μήνυμα Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Διαθέσιμη σε όλους η ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας

Kavala 247

Η CoViD-19 δεν εξαπλώνεται πολύ στα παιδιά

Kavala 247

Δεκαπλάσια πιθανότητα οι ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού

Kavala 247