Βίντεο: Ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 6 εκτοξεύεται για την καθυστερημένη παρθενική του πτήση

Η ευρωπαϊκή εκτόξευση του Ariane 6 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη (9 Ιουλίου) στην παρθενική του πτήση. Με βάρος 540 τόνων και ύψος 56 μέτρα, ο νεότερος πύραυλος της Ευρώπης έφυγε από την εξέδρα εκτόξευσης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας γύρω στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (1900 GMT), εκκινώντας μια τρίωρη πτήση που σχεδιάστηκε για ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Ιούλ 10, 2024 - 06:00
 0  7
Βίντεο: Ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 6 εκτοξεύεται για την καθυστερημένη παρθενική του πτήση

Η ευρωπαϊκή εκτόξευση του Ariane 6 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη (9 Ιουλίου) στην παρθενική του πτήση.

Με βάρος 540 τόνων και ύψος 56 μέτρα, ο νεότερος πύραυλος της Ευρώπης έφυγε από την εξέδρα εκτόξευσης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας γύρω στις 4 μ.μ. τοπική ώρα (1900 GMT), εκκινώντας μια τρίωρη πτήση που σχεδιάστηκε για να τερματίσει τη διακοπή της ευρωπαϊκής πρόσβασης στο διάστημα.

Το καθυστερημένο ντεμπούτο έρχεται ένα χρόνο μετά την απόσυρση του προκατόχου του, του Ariane 5, αφήνοντας την Ευρώπη χωρίς ανεξάρτητη πρόσβαση σε τροχιά για τους δορυφόρους της, μετά από αποτυχίες που αφορούσαν μια μικρότερη ιταλική εναλλακτική λύση και τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Τα έθνη του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) συμφώνησαν το 2014 να αναπτύξουν τον Ariane 6 ως απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά εμπορικών εκτοξεύσεων, αλλά η άφιξή του, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020, έχει επανειλημμένα καθυστερήσει.

Ο εκτοξευτής αναπτύχθηκε από την ArianeGroup, μια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus AIR.PA και της Safran SAF.PA, προκειμένου να ανταγωνιστεί καλύτερα τους ανταγωνιστές, όπως η SpaceX του Elon Musk.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr