Βορίδης μετανάστες: Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά

Μάιος 10, 2025 - 10:30
 0  28
Βορίδης μετανάστες: Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά

Την ανάγκη για αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το πρωί του Σαββάτου 10 Μαΐου. Όπως δήλωσε, η συζήτηση για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό στο μεταναστευτικό βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα των Βρυξελλών, με την έμφαση να μετατοπίζεται πλέον στο πεδίο των επιστροφών των παράνομων μεταναστών. «Βρισκόμαστε στη φάση όπου η Ευρώπη και η Ελλάδα προχωρούν από τη διαχείριση εισροών, στην αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Όσοι κρίνονται ότι παραμένουν παράνομα στη χώρα πρέπει να επιστρέφουν άμεσα στην πατρίδα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ιδιαίτερα σαφή τόνο, ο υπουργός δήλωσε ότι η παράνομη παραμονή στη χώρα συνιστά αδίκημα που πρέπει να επιφέρει συνέπειες. Όπως εξήγησε: «Όποιος παραμένει παράνομα στην Ελλάδα, πρέπει να τιμωρείται αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει φυλακή ή διοικητική κράτηση, η οποία ενδεχομένως να αναστέλλεται μόνο εφόσον ο ίδιος επιλέξει να αποχωρήσει οικειοθελώς από τη χώρα». Ο κ. Βορίδης υπερασπίστηκε την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ως αναγκαία συνθήκη για την προστασία των συνόρων, αλλά και την αποκατάσταση της έννομης τάξης. Παράλληλα, επισήμανε πως η ενεργητική αποτροπή στα σύνορα αποτελεί πλέον βασική συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής, με σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο υπουργός τόνισε τη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η πολιτική των ανοιχτών συνόρων εγκαταλείφθηκε, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων και στην αποτελεσματική διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Αναφερόμενος στη σημερινή φάση, μίλησε για την ανάγκη μίας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που δεν θα περιορίζεται στην υποδοχή και φιλοξενία, αλλά θα προχωρά στην επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας.

Για τα Πανεπιστήμια: «Το άσυλο έχει τελειώσει – Πειθαρχικά μέτρα για τα φαινόμενα βίας»

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα επεισόδια βίας σε Νομική και Πολυτεχνειούπολη, σημειώνοντας πως ο ρόλος των πανεπιστημιακών αρχών είναι κρίσιμος. «Το σημαντικό είναι οι πρυτανικές αρχές να πειστούν να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα. Το άσυλο δεν υφίσταται όπως το γνωρίζαμε, τώρα είναι ζήτημα εφαρμογής του νόμου», σημείωσε. Υποστήριξε, επίσης, ότι τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν μειωθεί αισθητά και πως η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη εξάλειψή τους, μέσα από πειθαρχικές διαδικασίες και διοικητικές κυρώσεις. Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Βορίδης απέρριψε κάθε υπόνοια συγκάλυψης και έκανε λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του ζητήματος από την αντιπολίτευση. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε συγκάλυψη. Πρόκειται για υπόθεση με μεγάλο συναισθηματικό βάρος, την οποία η αντιπολίτευση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει. Δεν γνωρίζω άλλη κυβέρνηση που να λειτούργησε με τόση διαφάνεια. Είναι πρωτοφανές, κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία να παραπέμπει ενεργό μέλος της στο Ειδικό Δικαστήριο», κατέληξε.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Μου αρέσει Μου αρέσει 0
Μη Αγαπημένο Μη Αγαπημένο 0
Αγάπη Αγάπη 0
Αστείο Αστείο 0
Θυμωμένος Θυμωμένος 0
Λυπημένος Λυπημένος 0
Ουάου Ουάου 0