Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Γεωθερμία, η δωρεάν ενέργεια που αναβλύζει από τη γη (Video)

Δώδεκα εκατομμύρια γαρίφαλα παράγονται σε θερμοκήπιο στη Χρυσούπολη Καβάλας, με τη χρήση γεωθερμίας και εξάγονται στην Ολλανδία. Το νερό βγαίνει από 70 μέτρα βάθος σε θερμοκρασία 65-70 βαθμών, αξιοποιείται ενεργειακά και επιστρέφει στη γη στους 25 βαθμούς.

Η γεωθερμία είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέγειας, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όμως στη χώρα μας χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή στη Χρυσούπολη.

Στην Ελλάδα οι ταμιευτήρες βρίσκονται σε μικρά βαθη, 150-650 μετρα και μπορούν να προσπελαστούν εύκολα και οικονομικά, ενώ αντίστοιχης θερμοκρασίαςγεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ευρώπη ειναι στα 2.500-3.000 μέτρα βάθος, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. «Η γεωθερμία έχει υψηλο αρχικό κόστος αλλα το προνόμιο να έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος» ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Πασχάλης Δαλαμπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι το τέλος 2021 θα λειτουργήσει ένα μεγάλο που αξιοποιεί το γεωθερμικό πεδίο στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα αξιοποιηθεί για αστική τηλεθέρμανση με γεωθερμία ενώ στο δίκτυο μπορούν να ενταχθούν και αγροτικές επιχειρήσεις

Επίσης, επίκειται η έκδοση τριών ΚΥΑ με λεπτομερή οδικό χάρτη που θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μίσθωση γεωθερμικών πεδίων και πως θα εκτελούνται τα έργα εντός τους. Κατά τον κ. Δαλαμπάκη, όταν ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να εκφραστεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Σχετικά άρθρα

ΠΟΜΙΔΑ: Εγκύκλιος με διευκρινίσεις για μείωση μισθωμάτων και αποζημίωση των εκμισθωτών

Thomas Kavala 247

Επτά νέα κίνητρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Thomas Kavala 247

Συντάξεις – Αναδρομικά: Αναλυτικά τα ποσά – Πότε και ποιοι θα τα πάρουν

Thomas Kavala 247

Δάνεια έως 50.000 με εγγύηση 90% από το Δημόσιο: Ποιες επιχειρήσεις θα τα πάρουν

Thomas Kavala 247

Άρχισε η ανάρτηση των δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Δείτε τους πίνακες

Thomas Kavala 247

Πρόγραμμα «Γέφυρα» και για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (video)

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα