Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Γ. Γεωργαντάς στην ΕΡΤ: Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ειδοποιούνται για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, καθώς εντός των επόμενων ημερών ξεκινά και επίσημα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ο πολίτες, όπως και τις διάφορες παραμέτρους που προκύπτουν, συζήτησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η διαδικασία εμβολιασμού ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, με πρώτους τους πολίτες άνω των 85 ετών και το υγειονομικό προσωπικό. Ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε πως η προτεραιοποίηση, όπως και η πιθανή διεύρυνση των ηλικιακών ομάδων, αξιολογείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Αναφερόμενος στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να κάνουν αίτημα για άυλη συνταγογράφηση ή αντιμετωπίζουν δυσκολία μετακίνησης, τόνισε πως μπορούν να μεταβούν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στο πλησιέστερο ΚΕΠ και να κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους. Μάλιστα, για όσους ανθρώπους δεν μπορούν να μετακινηθούν από την κατοικία τους ή βρίσκονται σε απομακρυσμένα νησιά θα προβλεφθεί συγκεκριμένο σχέδιο για τον εμβολιασμό τους, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως όταν αρχίσουν να ανοίγουν περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες, αυτό δεν σημαίνει πως και οι προηγούμενες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στην περίπτωση που το είχαν αναβάλει. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για όσους πολίτες κλείσουν ραντεβού και δεν εμφανιστούν, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τις τρεις προηγούμενες ημέρες, να μην τους επιτραπεί η δυνατότητα να κλείσουν εκ νέου ραντεβού για ένα μήνα. Ο λόγος που αποφασίστηκε μια τέτοια πολιτική, είναι για αποτυπωθεί το μέγεθος της σπουδαιότητας της διαδικασίας του εμβολιασμού για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι μπορεί να θελήσουν να εμβολιαστούν στη χώρα μας, όπως και στους πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, υπογραμμίζοντας πως μέσα στην πλατφόρμα υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή γι’ αυτή την κατηγορία. Επίσης, μίλησε και για τη δεύτερη φάση που ξεκινάει τώρα, η οποία θα περιλαμβάνει και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία θα μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού θα περιλαμβάνει 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στην πλήρη ανάπτυξή του και σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, το σχέδιο αυτό, όπως και η λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων που ανακοίνωσε τις προάλλες και ο πρωθυπουργός, θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που θα φτάσουν στην χώρα μας. Εκτιμάται όμως πως μέσα στον Μάρτιο θα τεθεί το σχέδιο στην επιθυμητή λειτουργία.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε και την αισιοδοξία της κυβέρνησης αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμού, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας τα ραντεβού έχουν ξεπεράσει τις 110.000, ενώ μέχρι και χθες έχουν εμβολιαστεί 65.000 πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ιδιώτες ιατροί και οδοντίατροι άμεσα να εμβολιαστούν»

Thomas Kavala 247

Τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν καθημερινοί καπνιστές έχουν οι νεαροί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Thomas Kavala 247

Ποιες είναι οι τέσσερις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί

Thomas Kavala 247

Δυο νέα κρούσματα COVID 19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Thomas Kavala 247

Εμβόλιο: Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της αύξησης του διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων

Thomas Kavala 247

Β. Παπαευαγγέλου: Πλατφόρμα δωρεάν ελέγχου για εκπαιδευτικούς

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα