Θάσος

Δημοτική Θασιακή Κίνηση:Οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θάσο

Μετά τα καταστροφικά πλημμυρικά γεγονότα του Νοεμβρίου 2019 και Αυγούστου 2020 για το νησί μας, επισυνάπτουμε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας όσον αφορά τη διασφάλιση, αξιοποίηση και ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού μας, με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ θεωρεί αναγκαία και δεσμεύεται απέναντι στο θασιακό λαό ότι θα διεκδικήσει την υλοποίηση των ακόλουθων έργων, ενεργειών και δράσεων, στα οποία οφείλει να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Θάσου.
1. Αντιπλημμυρικά έργα στους οικισμούς και στην ύπαιθρο, ξεκινώντας από τις περιοχές που παρουσιάζουν εντονότερα προβλήματα, όπως Παναγία, Ποταμιά, Ποτός, Πρίνος, Μαριές, Λιμενάρια, με τελική κάλυψη ολόκληρου του νησιού.
2. Δράσεις για την αναβάθμιση-αποκατάσταση ορεινών λεκανών απορροής, συγκράτησης του εδάφους και την εξομάλυνση των πλημμυρικών επιπτώσεων στην κατάντη πεδινή λεκάνη, όπως η αποκατάσταση πληγέντων εκτάσεων μετά από πυρκαγιές ή από εκχερσώσεις λατομικών δραστηριοτήτων κ.α., με έργα αναβαθμίδωσης (πεζούλες) και μικρά τεχνικά έργα διευθέτησης εγκάρσια ή και παράλληλα των χειμάρρων και προστασίας της κοίτης τους.
3. Κατασκευή πολλών μικρών και τουλάχιστον τριών μεγάλων φραγμάτων για τον έλεγχο της ροής στα υδατορέματα και στους χειμάρρους και για τη δημιουργία-κατασκευή ταμιευτήρων νερού. Οι ταμιευτήρες νερού, που είναι υδατοδεξαμενές ή λιμνοδεξαμενές κατά περίπτωση, έχουν πολλαπλή χρησιμότητα και συγκεκριμένα α) άρδευσης, β) ύδρευσης, γ) εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, δ) αναψυχής, ε) καταφυγίου πουλιών και ζώων, στ) αντιπυρικής προστασίας και ζ) αντιπλημμυρικής προστασίας.
4. Διατήρηση των αιωνίων δασών πεύκου και ελιάς ως το ουσιαστικότερο μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας.
5. Τακτικοί καθαρισμοί υδατορεμάτων.
6. Πλήρης τοπογραφική αποτύπωση των πηγών και της γεωμετρίας των υδατορεμάτων. Οριοθέτηση των υδατορεμάτων και διευθέτηση της λεκάνης απορροής αυτών, ως απαραίτητο δεδομένο του ορθού Χωροταξικού και Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υδραυλική λειτουργία τους, η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών και η ορθή πολιτική διασφάλισης των υδατικών πόρων.
7. Πλήρης και άμεση αποκατάσταση του προφράγματος, του κύριου φράγματος, των τριών μικρών φραγμάτων, της λιμνοδεξαμενής και του αρδευτικού συστήματος που βρίσκονται στην περιοχή των Μαριών.
8. Συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και παρακολούθηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και χρηματοδοτήσεων.
9. Ορθή εφαρμογή του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης, κατά το τμήμα που αφορά τη Θάσο.
10. Ορθή εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου (master plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ελληνικής Πολιτείας, που θα υλοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην πεδιάδα Ξάνθης-Κομοτηνής και στα νησιά Θάσο και Σαμοθράκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Σχετικά άρθρα

Κ.Κ.Ε. Θάσου: Κυβέρνηση και εφοπλιστές ετοιμάζονται να αφήσουν το νησί με ελάχιστα δρομολόγια

Kavala 247

Energean: Δύο νέα συμβόλαια για 1,4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως στο Ισραήλ

Kavala 247

Φωτιά Θάσος: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά στην Ποταμιά

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Ειδήσεις, νέα και όλη η έκτακτη επικαιρότητα από το kavala247. Ενημερωθείτε άμεσα για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Καβάλα, Θάσο, Ελλάδα και τον Κόσμο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα