Επιστήμη

Δ. Κουβέλας: Σε επιφυλακή για την κυκλοφορία του νέου εμβολίου

Επιφυλακτικός ο καθηγητής Φαρμακολογίας σχετικά με την ταχύτατη πορεία παρασκευής, έγκρισης και διανομής του νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού από τη Pfizer.
Στην ΕΡΤ μίλησε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κουβέλας, σχετικά με την αναμενόμενη έγκριση κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

«Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, καθώς πρόκειται για έναν εξ ολοκλήρου «πρωτόγνωρο τρόπο παρασκευής» εμβολίου, με την τεχνολογία mRNA. Μάλιστα, το εν λόγω εμβόλιο προορίζεται για μαζική διανομή σε όλον τον πλανήτη, γεγονός που απαιτεί τεράστιο όγκο μαζικής παραγωγής από δομές, οι οποίες οφείλουν πρώτα να ελεγχθούν διεξοδικά από ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Ωστόσο, σημειώνει ο κύριος Κουβέλας, εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς και αυτή η νέα τεχνολογία εμβολίων δουλέψει αποτελεσματικά, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, αν η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Pfizer αποδειχθεί επιτυχής, με βάση αυτή θα μπορούν στο μέλλον να παρασκευαστούν εύκολα και γρήγορα φαρμακευτικά προϊόντα που θα δώσουν τη λύση σε σοβαρότατες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και για άλλες ασθένειες, πολύ πιο θανατηφόρες.(παραδείγματος χάριν, για τον ιό Έμπολα, με δείκτη θνησιμότητας κοντά στο 50%)

Τέλος, υπερτόνισε την τεράστια ανάγκη θωράκισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπορεί το κράτος να ελέγχει καλύτερα μελλοντικές επιδημίες. Ο κύριος Κουβέλας υπογράμμισε, επιπλέον, ότι με την καλύτερη θωράκιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου θα ήταν πολύ λιγότεροι και, άρα, η διαχείριση της πανδημίας πολύ καλύτερη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη 

Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιοί: Αυξημένη η ζήτηση φέτος των αντιγριπικών εμβολίων – Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν

Kavala 247

Μάσκα στο σχολείο: Η εξοικείωση των παιδιών και ο ρόλος της οικογένειας – Τι λένε οι ψυχολόγοι

Kavala 247

Ρομπότ κάνει ράμματα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Kavala 247

Βατόπουλος: Γιατί είναι αναγκαία τα νέα μέτρα στην Αττική – Ραγδαία αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Kavala 247

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας ανοίγει στην Αλόννησο (video)

Kavala 247

Ηλικιωμένοι άνδρες που νοσούν βαριά από κορονοϊό διαθέτουν περισσότερα αντισώματα στο πλάσμα αίματος

Kavala 247