Επιστήμη

Δ. Παρασκευής: Αποτελεσματικά μόνο τα μέτρα που αποδέχεται η κοινωνία (video)

Κόκκινο καμπανάκι χτυπάει με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τη διασπορά του ιού σε πολλές γεωγραφικές περιοχές. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο νεαρότερο πληθυσμό για αυτό και συμβουλεύουμε τους νέους να «διασκεδάζουν και να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια προκειμένου να μπορούμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ελευθερίας που έχουμε αυτή την περίοδο» αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις«.

«Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα τις εστίες διασποράς. Κάθε πληθυσμός και κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.  Ακόμα και στην ίδια χώρα τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού από περιοχή σε περιοχή διαφέρουν. Θα πρέπει κάθε φορά να δούμε το ποιες είναι οι εστίες διασποράς και ποιος είναι ο πληθυσμός που σχετίζεται με τη διασπορά, έτσι ώστε να στοχεύσουμε τα μέτρα και τις παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται περισσότερο, αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε προφανές. Προκειμένου τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται και η συνεργασία της κοινωνίας» δηλώνει ο καθηγητής κ. Παρασκευής συμπληρώνοντας πως «το «χρυσό» μέτρο εξαρτάται από την πειθώ και από το κατά πόσο θα το δεχθεί η κοινωνία».

Οι περισσότεροι από όσους έχουν πειστεί είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι γνωρίζουν πως κινδυνεύουν περισσότερο. «Κατ’ εμέ θα πρέπει να πείσουμε τους νέους αλλά και να τους δώσουμε εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή όχι να κλειστούν στο σπίτι, καθώς αυτό δεν θα ήταν εφικτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διασκέδαση με ασφάλεια και τηρώντας κάποια μέτρα είναι η λύση» τονίζει ο επιδημιολόγος.

Ο κ. Παρασκευής σχολίασε και την αγγλική έρευνα που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021 από το Imperial College, στην οποία μια ομάδα 90 εθελοντών θα εμβολιαστεί αρχικά και μετά από ένα μήνα θα εκτεθεί στον ιό για να δουν αν έχουν αναπτύξει ανοσία λέγοντας πως «πρόκειται για μια μελέτη προληπτικής παρέμβασης και αυτή η μελέτη ακολουθεί όλους τους κώδικες βιοιατρικής. Η βασική αρχή βιοιατρικής είναι ότι μια μελέτη γίνεται με σκοπό να προκαλέσει όφελος στη κοινότητα και να έχοντας μικρό ρίσκο. Ο λόγος που έχουν επιλεχθεί 90 άτομα νεαρής ηλικίας και υγιή είναι ώστε ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός και μάλιστα θα εκτεθούν στον ίο αφού πρώτα θα τους έχει χορηγηθεί ένα εμβόλιο. Το πλεονέκτημα αυτής της δοκιμής είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό, θα έχουμε αποτελέσματα, γιατί αν ξεκινούσαμε από υγιείς εθελοντές που θα εκτίθονταν στον ιό με φυσικό τρόπο θα χρειάζονταν χιλιάδες άτομα και να περιμένουμε μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να είχαμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα» καταλήγοντας πως » η προσφορά αυτών των εθελοντών στην κοινότητα είναι τεράστιας σημασίας».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων ανακάλυψε στην Ανταρκτική δορυφόρος

Kavala 247

Πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Δέκα κρούσματα

Kavala 247

Συνδεδεμένα αλιευτικά δίχτυα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης

Kavala 247

Ρεκόρ φωλιών Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο – Οι περισσότερες εδώ και 25 χρόνια

Kavala 247

Covid-19: Οι Γάλλοι από τους πιο απρόθυμους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα

Kavala 247

Επιστρέφει στη Γερμανία η μεγαλύτερη αποστολή ερευνητών στον Βόρειο Πόλο

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα