12.9 C
Καβάλα
20/04/2021 17:11
Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Θάσος

Δ. Σαρηγιάννης | Το σύστημα «Σχολείο» λειτουργεί σαν ένας πολλαπλασιαστής διασποράς

Για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού  αλλά και για την πορεία της επιδημίας στην Θάσο, μίλησε στην Δημοσιογράφο της εφημερίδας “ΚΑΒΑΛΑ 24/7” Χριστίνα Νεφραίμ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο κ. Σαρηγιάννης διευκρίνισε πως τα σχολεία στην Θάσο παίζουν  πολλαπλασιαστικό ρολό στην διασπορά του ιού και πως ένα κλείσιμο μικρής διάρκειας θα ήταν αρκετό ώστε να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης.

Ερώτηση: Θεωρείτε σωστή την απόφαση της Κυβέρνησης, και παρά το γεγονός ότι η Θάσος μπήκε σε πιο αυστηρό lockdown λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού, να μην κλείσει τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια;

Απάντηση: Η Θάσος, αν και δείχνει πτωτική πορεία, παρόλα αυτά είναι κόκκινη, με επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού. Η δυνατότητα πολλαπλασιασμού γίνεται μεγαλύτερη δεδομένου του ότι έχουμε διασπορά στο νησί. Αν θέλει κανείς να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια ρίχνοντας  γρήγορα χαμηλά τα επίπεδα διασποράς, θα πρέπει να κλείσει τα σχολεία και να αυξήσει τον αριθμό των τεστ ανιχνεύσεις και αλληλουχίας ώστε να φανεί αν τα κρούσματα είναι μεταλλαγμένα η όχι. Τα σχολεία στην Θάσο παίζουν σημαντικό  ρόλο για μένα, και σίγουρα ένα κλείσιμο μικρής διάρκειας, θα ήταν αρκετό ώστε να βοηθήσει τον έλεγχο της κατάστασης στο νησί. Τονίζω πως, παρόλο που η δική μας προσομοίωση για το νησί συνολικά είναι πτωτική σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να φρενάρουμε την διασπορά μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Στις περιπτώσεις αυτές όταν υπάρχει αβεβαιότητα και για το παρόν, πόσο μάλλον για βάθος χρόνου, είναι αυτό που λένε και στα αγγλικά “NO REGRETS”, δηλαδή «παίρνω μέτρα που δεν θα μετανιώσω». Στο νησί αυτή την στιγμή το “NO REGRETS” σημαίνει ότι κλείνεις τα σχολεία για δύο εβδομάδες. Τα παιδιά δεν θα πάθουν τίποτα για δυο εβδομάδες. Θα κάνουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης κανονικά, ενώ θα έχεις λύσει  το πρόβλημα σου. Το να μην τα κλείνεις όμως και να το ρισκάρεις, από την μια μπορεί να σου πετύχει, μπορεί όμως όπως λέει το μοντέλο σου στο ενδιάμεσο αν όλο αυτό πάει πιο αργά, να έχεις θανάτους. Αντίστοιχα λοιπόν, θεωρώ πως η λύση βρίσκεται στο μοντέλο, το οποίο όταν δείξει αύξηση, τότε πρέπει παρθούν  άμεσα μέτρα.

Ερώτηση: Είναι τελικά  πηγή μετάδοσης τα σχολεία και, αν ναι με ποιον τρόπο;

Απάντηση: Γνωρίζοντας ότι οι απόψεις των ειδικών είναι διχασμένες, θα ήθελα να  σας αναφέρω τα λόγια του κ. Ντρόστεν, ειδικού λοιμωξιολόγου στην Γερμανία,  ο οποίος μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιο είναι το λάθος που έκανε ο ίδιος στην διαχείριση του 1ου κύματος της πανδημίας, με μια ειλικρινή  απάντηση ο ίδιος επεσήμανε «το άνοιγμα των σχολείων». Παράλληλα όπως τόνισε στην συνέντευξη του, δεν υπάρχει κανένας λόγος με βάση την ανθρώπινη φυσιολογία ο κορωνοϊός να συμπεριφερθεί διαφορετικά στα παιδιά και διαφορετικά στους ενήλικες, με την έννοια ότι και οι δυο εκτίθενται στον ίδιους φορείς.

Κατά την άποψη μου λοιπόν, και με βάση τα λόγια του κ. Ντρόστεν, θεωρώ ότι ο μόνος λόγος που βλέπουμε μικρότερη μετάδοση ανάμεσα στους μαθητές είναι γιατί η συμπεριφορά τους είναι καλύτερη από αυτή των ενήλικων. Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2020, παρατηρήσαμε ακόμα και φαρμακοποιούς να αντιδρούν έντονα στα νέα μέτρα. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να συμπεράνουμε ότι οι ενήλικες φέρονται πολύ χειρότερα από τα παιδιά. Τώρα, κοιτώντας την διαφορά της  μετάδοσης του ιού θα δούμε μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών, των ενηλίκων και των παιδιών προς τους ενήλικες.  Από την άλλη πλευρά το σχολικό σύστημα δεν είναι μόνο η τάξη, είναι η αυλή, είναι οι επαφές που κάνουν τα παιδιά γύρω και έξω από το σχολείο ανάλογα με την ηλικία τους, και πρωτίστως οι επαφές που κάνουν οι γονείς τους έξω από το σχολείο. Εκεί είναι γνωστό ότι υπάρχει και η μεγαλύτερη διασπορά. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως το σύστημα «Σχολείο» λειτουργεί σαν ένας πολλαπλασιαστής διασποράς στην κοινότητα.

Αποδεδειγμένα έχουμε δει πως, όταν η διασπορά είναι χαμηλή δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε τον πολλαπλασιασμό ούτε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Αυτό που ουσιαστικά έχουμε δει σε πολλές μελέτες στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα πέρσι τον Ιούνιο, και αφού είχε φτάσει προς το τέλος του το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι πως δεν συνέβη τίποτα δραματικό με τα σχολεία, ακριβώς γιατί είχαμε σχεδόν εκμηδενίσει την διασπορά στην κοινότητα. Τον Νοέμβριο όμως έγινε το αντίστροφο και ενώ κάναμε διαφορετικού τύπου κλεισίματα φτάνοντας τελικά σε σκληρό Lockdown, εκεί η καμπύλη έκανε ξαφνικά πτώση. Τότε ακριβώς μιας και η διασπορά ήταν μεγάλη στην κοινότητα το να κλείσουν τα σχολεία λειτούργησε θετικά για εμάς και  αρνητικά για τον ιό …

Ερώτηση: Ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που επεξεργάζεστε για τους επόμενους μήνες για την χώρα μας;

Απάντηση: Στο άμεσο χρονικό διάστημα περιμένω να δω μια συνέχιση της αύξησης των ΜΕΘ και μια σταθεροποίηση από το τέλος του μήνα και έπειτα. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το πως θα το διαχειριστούμε στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα- Θεσσαλονίκη) για να μην πάμε σε ραγδαία αύξηση. Είναι ξεκάθαρα πλέον θέμα στρατηγικής και κατά την άποψη μου θεωρώ λανθασμένη την λογική του περιμένω να δω, και μετά να πάρω μέτρα, γιατί όταν πια τα μέτρα θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα θα είναι μετά από δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες. Όσον αφορά την αποσυμφόρηση των ΜΕΘ και την μείωση των θανάτων, θα δούμε μετά από άλλες επτά ημέρες, δηλαδή από δεκαεπτά έως είκοσι μια ημέρες, αντίστοιχα από είκοσι μια έως είκοσι τέσσερις στους Θανάτους. Είναι αμαρτία να χαθεί όλος αυτός ο χρόνος και ταυτόχρονα να χαθούν ανθρώπινες ζωές επειδή απλά περιμένεις να δεις αν αυτό που λέει το μοντέλο το οποίο ξέρεις ότι λειτουργεί, επιβεβαιώνεται. Δε γίνεται κάθε φορά να περιμένουμε μέχρι να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας και όταν είναι πλέον αργά τότε να κλείνουμε με αυστηρό lockdown μια περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Απολογισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καβάλας για το 2020

Cristina Kavala247

Θάσος | Τοποθέτηση WC στο Δημοτικό Σχολείο Πρίνου Θάσου

Eleni Kavala247

Θάσος | Μαζικοί προληπτικοί έλεγχοι με rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στις 08 και 09-03-2021

Eleni Kavala247

Στους 5.815 ανέρχονται οι εμβολιασμοί στην Ξάνθη

Maria Kavala247

Δήμος Θασου: Μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις

Cristina Kavala247

Νέες Παιδικές Χαρές δημιουργεί ο Δήμος Θάσου

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα