Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Κομοτηνή

Δ.Χαρίτου: Η Κυβέρνηση αποκλείει άδικα από το επίδομα θέρμανσης τους κατοίκους οικισμών της Π.Ε. Ροδόπης

Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των κατοίκων οικισμών της Π.Ε. Ροδόπης που αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης, όπως η Κρωβύλη, οι Ασκητές, η Ξυλαγανή κ.α. ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από τον Υπουργό Οικονομικών. Ο Βουλευτής με ερώτηση που συνυπέγραψαν δεκατρείς ακόμα βουλευτές ζητά να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση και να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές επιδότησης θέρμανσης που διαμορφώθηκαν με εσφαλμένα κριτήρια αποκλείοντας κατοίκους οικισμών της περιοχής.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την αριθμ. Α.1275 Απόφασή σας (ΦΕΚ 5576/17-12-20 τ. Β’) καθορίσατε τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, στους οποίους σωστά περιλάβατε και εκείνους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και που το ακίνητό τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και με συντελεστή επιδότησης ίσο ή μεγαλύτερο του 0,8. Όμως τα κριτήρια που επιλέξατε για να διαμορφώσετε τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό είναι λαθεμένα και προκαλούν κατάφωρες αδικίες.

Μετά την έκδοση της Απόφασής σας οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών της Ροδόπης πίστεψαν ότι πράγματι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για το 2020-2021 και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τα αιτήματά τους. Τότε όμως διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι αποκλείονται από το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης γιατί ο συντελεστής επιδότησης που έχετε αποδώσει στους οικισμούς τους υπολείπεται του ορίου που θέσατε. Τέτοιες περιπτώσεις εξαίρεσης αποτελούν μεταξύ άλλων οι οικισμοί Κρωβύλης, Ασκητών, Ξυλαγανής κλπ, γεγονός που αδικεί τους κατοίκους τους, οι οποίοι τον χειμώνα διαβιούν σε συνθήκες ψύχους, χιονοπτώσεων, βροχών κλπ και χρησιμοποιούν καυσόξυλα για την θέρμανσή τους. Ενώ το αξιοπερίεργο είναι ότι την ίδια στιγμή έχετε αποδώσει συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 σε άλλους οικισμούς που γνωρίζουμε ότι είναι πεδινοί και παραθαλάσσιοι, με πολύ ηπιότερες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.


Από τα παραπάνω φαίνεται η άγνοιά σας και κυρίως η προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεστε το σημαντικό για τους κατοίκους των ημιορεινών περιοχών της Ροδόπης θέμα της θέρμανσης. Δικαιολογημένα οι πολίτες αυτοί διαμαρτύρονται αφού νιώθουν ότι τους τιμωρείτε αντί να τους στηρίζετε ξέροντας ότι παραμένουν και δραστηριοποιούνται στα ημιορεινά και συχνά δυσπρόσιτα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων χωριά τους.


Επειδή οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών της Ροδόπης αντιμετωπίζουν δυσχερείς καιρικές συνθήκες και αναγκάζονται να θερμαίνονται ήδη από τα τέλη του φθινοπώρου χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο καυσόξυλα.


Επειδή οι κάτοικοι τέτοιων οικισμών έχουν εξαιρεθεί από την επιδότηση θέρμανσης λόγω των προφανώς λαθεμένων κριτηρίων που χρησιμοποιήσατε για να προσδιορίσετε τον συντελεστή επιδότησής τους.


Ερωτάσθε κ. Υπουργέ


Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση θέρμανσης οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών της Ροδόπης;


Θα διορθώσετε τους συντελεστές επιδότησης θέρμανσης που εσφαλμένα αποδώσατε στους ημιορεινούς οικισμούς της Ροδόπης τροποποιώντας την αριθμ. Α.1275/17-12-20 Απόφασή σας;»

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα: «Καταναλώνοντας υλικότητες: Αντικείμενα, διαδρομές και ιστορίες»

Thomas Kavala 247

Την άρση των μέτρων για το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 ζητάει το Επιμελητήριο Ροδόπης

Cristina Kavala247

Ο Δ. Χαρίτου για τα φαινόμενα συνωστισμού έξω από τις Τράπεζες στην Κομοτηνή

Thomas Kavala 247

Αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή Ανατολικής Ροδόπης σε εκτάκτου ανάγκης

Thomas Kavala 247

Κομοτηνή: Οι θέσεις της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. για το Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Thomas Kavala 247

Το ΤΕΕ Θράκης για την απώλεια του Κώστα Δέλκου

Cristina Kavala247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα