Κόσμος

Ελπίδες και προσμονή για το εμβόλιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Pfizer

Ισχυρές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργούν οι εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, την ώρα που η διασπορά και οι επιπτώσεις του κορονοϊού παραμένουν δραματικές, με τις αρχές να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα.

Ένα βήμα πριν την κυκλοφορία του εμβολίου τους βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες Rfizer και Biontech, καθώς ζήτησαν την κατεπείγουσα έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, και έγιναν οι πρώτες εταιρείες που καταθέτουν σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, μίλησε για μία ιστορική ημέρα και επισήμανε ότι το υποψήφιο εμβόλιο έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα 95%, τονίζοντας πως αντίστοιχα αιτήματα έγκρισης έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη και για όλους εμάς. Χρειάστηκαν μόλις 248 ημέρες για να φτάσουμε, από την ημέρα που ανακοινώσαμε το σχέδιό μας να συνεργαστούμε με την BioNTech.Λειτουργήσαμε με ασυνήθιστη ταχύτητα στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υποβολή του αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές, επικεντρωνόμενοι πάντα στην ασφάλεια», ανέφερε στο μήνυμά του ο ελληνικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η ΕΕ γνωστοποίησε πως υπέγραψε συμφωνία με τις εταιρείες Rfizer και Biontech για να εξασφαλίσει ένα από τα πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει υπογράψει 5 σχετικά συμβόλαια και έχει διασφαλίσει 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων προκειμένου να παράσχει σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου για την Covid-19, ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», τόνισε η Επίτροπος.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Covid-19: Υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Pfizer για το εμβόλιο

Σχετικά άρθρα

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ (video)

Kavala 247

Καναδάς: Διανύει τον θερμότερο Νοέμβριο των τελευταίων 60 χρόνων

Kavala 247

Μεγάλη διαδήλωση υποστηρικτών του Τραμπ – Θεωρούν νοθευμένο το εκλογικό αποτέλεσμα (video)

Kavala 247

Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη βορειοδυτική Τουρκία

Kavala 247

Κορονοϊός: Πάνω από 1,2 εκατ. νεκροί παγκοσμίως – Ξεπέρασαν τις 300.000 στην Ευρώπη

Kavala 247

Εκτόξευση 22.000 κρουσμάτων την ημέρα στη Βρετανία

Kavala 247