27.5 C
Θάσος
25 Ιουλίου 2021
Όλες οι ειδήσεις, τα τελευταία νέα και η επικαιρότητα από το πιο αποκαλυπτικό ειδησεογραφικό site.
Ελλάδα Χωρίς κατηγορία

Επιστροφή μάσκας: Σενάρια και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα κρούσματα της Τρίτης

epistrofi-maskas:-senaria-kai-gia-apagorefsi-kykloforias-meta-ta-krousmata-tis-tritis

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές μετά την εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία όχι απλά έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό, αλλά είναι προς την κατεύθυνση να ξεπεράσουν και τα 2.000 ημερησίως. Κάτι που όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν αποκλείεται να το δούμε άμεσα… Χθες για παράδειγμα ανακοινώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να υπάρξει έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος γνωστοποίησε πως από αύριο καταργούνται οι όρθιοι στα μαγαζιά.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος, καθώς το λουκέτο θα είναι άμεσο.

Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών.

Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες.

Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια

Τα υπόλοιπα μέτρα Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι το μοναδικό που θα πάρει η πολιτεία στην προσπάθειά της να ανακόψει το 4ο κύμα που ετοιμάζεται να χτυπήσει την χώρα. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα οτι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ανακοινωθεί η επιστροφή τις μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, καθώς η λάθος διατύπωση στην ανακοίνωση της κατάργησή της, έστειλε το λάθος μήνυμα προς όλους. Από εκεί και πέρα, τα σενάρια περί κατάργησης μουσικής στα νυχτερινά μαγαζιά ή της επιστροφής στο ωράριο λειτουργίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τη 1:00, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αντιθέτως, τα τοπικά lockdown θα μπουν εκ νέου στο τραπέζι σε περιοχές που θα παρατηρηθεί μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Πόσω μάλλον αν ο αριθμός των εμβολιασμών εκεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Φόβοι Σαρηγιάννη για νέα έκρηξη κρουσμάτων: Μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου “Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας”, σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. “Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα” τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε πολύ ταχεία διάδοση του ιού και των τριών μεταλλάξεών του.

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής υπογράμμισε ότι αποδίδεται σε πρώτο επίπεδο στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. “Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της Δέλτα -η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της- είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων” σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας πως “αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα”.

Κάνοντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων έως το τέλος του μήνα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως μπορούν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω. “Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα” τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown -ακόμα και σε τουριστικές περιοχές- σε περίπτωση που αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα. “Προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της, ενώ και το στέλεχος της μετάλλαξης “Δέλτα” που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.