Οικονομία

Ε.Ε.Κ.Ε.: Επιστολή – αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΕΕΚΕ.:-Επιστολή-–-αίτημα-για-μείωση-του-Ειδικού-Φόρου-Κατανάλωσης-στο-πετρέλαιο-θέρμανσης

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ζητάει την άμεση μείωση του  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, «τουλάχιστον στο ύψος του 2010 (21 € πλέον ΦΠΑ/χιλιόλιτρο), προκειμένου να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός ενόψει του επερχόμενου χειμώνα».

Όπως επισημαίνει η Ε.Ε.Κ.Ε.: «Το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, παραμένει μέχρι και σήμερα, κρίσιμο για την επιβίωση εκατομμυρίων νοικοκυριών στη χώρα. Και τούτο διότι από το 2010 και μετά, λόγω των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων που είχαν ως γενεσιουργό αιτία τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά το ιλιγγιώδες ποσοστό του 1.244%!!! Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση του ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης, από τα 25,83 € το 2010 έφτασε σήμερα τα 347,20 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ!

Άμεση συνέπεια της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι, αφενός η κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής δύναμης του κοινού για την αγορά του (με τους αυτονόητους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών), αφετέρου δε η μείωση των κρατικών εσόδων/φόρων, η αύξηση του λαθρεμπορίου καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος από καύση απαγορευμένων ειδών.

Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, μιας και οι καταναλωτές αναγκάζονται να διαβιώνουν χωρίς θέρμανση, ενώ το θέμα της διάχυσης της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθιστώντας επιτακτική την ανατροπή όλων των δυσμενών συνεπειών του βαρύτατου αυτού φόρου».

Σχετικά άρθρα

Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Kavala 247

G-20: Συμφωνία σε ένα πλαίσιο για μελλοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους φτωχών χωρών

Kavala 247

Ρέγκλινγκ: Το 2021 πρέπει να εξετασθεί η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.