Θάσος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ: Οι 6 άγιοι του νησιού

Ἀπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,
ανακοινώνεται ότι απὸ πέρυσι και κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωρίσθη να εορτάζεται η Σύναξις των αγίων της Νήσου της Θάσου την πρώτη Κυριακὴ µηνὸς Σεπτεµβρίου εκάστου έτους.
Οι άγιοι µας που έζησαν ή επέρασαν απὸ το ευλογηµένο µας
αυτὸ νησί, ποὺ είναι πλούσιο στον πολιτισµό, στην θρησκευτικότητά του, στην εὐσέβειά του και στην ιστορία του, απὸ την αρχαιότητα έως των ηµερών µας, είναι οι προστάτες καὶ οι πολιούχοι του αγιασµένου αυτού τόπου, και αυτοὶ είναι :

1. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών ∆ανιὴλ ο εν τη µικρά νήσῳ
Γραµβούσῃ παρὰ τη νήσῳ της Θάσου ασκήσας,
2. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευθύµιος ο εν Θάσῳ ασκήσας,
3. ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Λουκάς ο παρὰ τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσῳ ασκήσας,
4 ο όσιος και θεοφόρος πατὴρ ηµών Ευφρόσυνος ο συγχωρηµένος ο εκ Θάσου καταγόµενος και εν τω αγιωνύµῳ Όρει του Άθω ασκήσας,
5 ο άγιος ένδοξος Νεοµάρτυρας Ιωάννης ο παίς, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει µαρτυρήσας, και
6 η οσία µήτηρ ηµών και οµολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής καταγοµένη και εν Θάσῳ ασκήσασα.-

Εφέτος θα εορταστεί επισήμως για πρώτη χρονιά η Σύναξη των αγίων µας, μετά από την περυσινή πανηγυρική έλευση της ιεράς εικόνος των στο νησί. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών καταρτίσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη ΦΝΘ και αρχίζει από το προσεχὲς ΣΑΒΒΑΤΟ 5ην Σεπτεµβρίου στον μεγαλοπρεπή Ιερὸ Ναὸ της Παναγίας της Θάσου, όπου στις 7.30 το απόγευμα θα τελεστή ο Μέγας Αρχιερατικὸς Εσπερινὸς της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου, παρουσία απάντων των κληρικών της νήσου, των αρχών και του φιλάγιου λαού αυτης.

Την επομένη Κυριακή το πρωί, εορτή της Συνάξεως των Αγίων της Θάσου θα τελεστή πανηγυρική θεία λειτουργία σε όλους τους ιερούς Ναούς της νήσου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Λιμένος, όπου φυλάσσεται η ιερά εικόνα των Αγίων.
Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και ώρα 11 το πρωί θα τελεστή η Επίσημος ∆οξολογία στον ιερὸ Ναὸ αγίας Τριάδος Λιµένος της Θάσου επὶ τω εορτασµώ της Ιεράς Συνάξεως των αγίων της νήσου, παρουσία του κλήρου και των αρχών.

Εἶσθε ὅλοι προσκεκληµένοι.-

Σχετικά άρθρα

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Παιδική Θεατρική Σκηνή Δήμου Θάσου

Kavala 247

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Κέντρο Υγείας Πρίνου

Kavala 247

Κλείνει το γυμνάσιο και το ΓΕΛ Λιμένα μέχρι και την Παρασκευή

Kavala 247

Δελτίο τύπου Σωματείων και Φορέων Θάσου-Καβάλας για τις Θαλάσσιες Συγκοινωνίες

Kavala 247

«Ενημέρωση για την επιβεβαίωση ύπαρξης ασυμπτωματικών φορέων του ιού Covid 19 στη Θάσο»

Kavala 247

Έγγραφη Διαμαρτυρία Επαγγελματιών της Θάσου σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων της ΑΜΘ μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Kavala 247