Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Μαγειρική

Η συνταγή της ημέρας: Πέστροφες με αμύγδαλα

Ένα πιάτο τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο στη συνείδησή μας με την κλασική γαλλική κουζίνα αποδεικνύεται γνωστό και οικείο στον μακρινό Πόντο. Άφθονο, βλέπετε, το βούτυρο αλλά και οι πέστροφες στα ορεινά ποτάμια και στα ρυάκια των Ποντικών Άλπεων. Όσο για τα αμύγδαλα και γενικά τους ξηρούς καρπούς, συνηθίζονται στα ποντιακά πιάτα.

Υλικά

  • 2 πέστροφες, βάρους περίπου 350-400 γρ. η καθεμία, καθαρισμένες
  • αλεύρι, για το τηγάνισμα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
  • λίγο αλάτι

Διαδικασία

Πλένουμε τις πέστροφες, τις σκουπίζουμε καλά, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αλευρώνουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε στο τηγάνι τις πέστροφες και τις τηγανίζουμε για 15-17 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά για να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Περίπου 2-3 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το τηγάνι, ρίχνουμε στο τηγάνι και τα αμύγδαλα και τα ροδίζουμε και αυτά στο βούτυρο (βγάζουν και οι πέστροφες το δικό τους λίπος, που δίνει έξτρα νοστιμιά).

Τις βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το φιλέ αμυγδάλου από το τηγάνι και το σκορπίζουμε στα ψάρια. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020

Σχετικά άρθρα

Συνταγή της ημέρας: Panettone – Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό των Χριστουγέννων

Thomas Kavala 247

Η συνταγή της ημέρας: Κρέπες από φαγόπυρο

Thomas Kavala 247

Η συνταγή της ημέρας: Το πιο εύκολο σοκολατένιο κέικ

Thomas Kavala 247

Η συνταγή της ημέρας: Γίγαντες φούρνου με θυμάρι και λεμόνια

Thomas Kavala 247

Η συνταγή της ημέρας: Τάρτα με τυριά

Thomas Kavala 247

Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο με τορτελίνια, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό!

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα