12.9 C
Καβάλα
20/04/2021 16:45
Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Θ. Πελαγίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη (audio)

Θ.-Πελαγίδης-στο-Πρώτο-Πρόγραμμα:-Η-ΕΚΤ-θα-στηρίξει-την-ανάκαμψη-(audio)

Θ. Πελαγίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Η ΕΚΤ θα στηρίξει την ανάκαμψη (audio)4:12 μμUpd: 2 ώρες πρινΣύνταξη Συντακτική ομάδα ert.gr EUROKINISSIΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, πιθανώς ακόμη και επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Lane.

Ο κ. Πελαγίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» αναφέρθηκε στην τάση ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, την οποία απέδωσε στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση πληθωριστικών προσδοκιών οι οποίες μπορούν να εξανεμίσουν τις αξίες αποδόσεων των ομολόγων. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η πιθανή εμφάνιση ενός «πληθωρισμού κόστους» πιθανότατα θα είναι ήπια και δεν θα έχει διάρκεια.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, συνδέονται και με την αύξηση των τιμών σε διεθνή εμπορεύματα όπως το σιδηρομετάλλευμα αλλά και αγροτικά προϊόντα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ήδη βιώνει έντονη ανάκαμψη. Τόνισε επίσης ότι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διατηρούν τον πληθωρισμό χαμηλά, τον πυρήνα του πληθωρισμού, όπως η τεχνολογική καινοτομία, το δημογραφικό ζήτημα, οι οικονομικές ανισότητες ή και η αποδιοργάνωση και αποκέντρωση του εργατικού δυναμικού, θα συνεχίσουν να είναι εδώ συμπιέζοντας μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται φθηνά από τις αγορές, με την στήριξη της ΕΚΤ, διότι η συνοχή της Ευρωζώνης και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν προτεραιότητα, ιδίως σήμερα που η Ευρώπη υφίσταται το εξωγενές σοκ της πανδημίας.

Σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι σημασία δεν έχει το απόλυτο μέγεθος, αλλά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που στην Ελλάδα είναι χαμηλό, χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, όπως και η άνω των 20 ετών ωρίμανσή του.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που δημιουργείται στη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) έχει στην ουσία ήδη αποδείξει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί και πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να πληθωριστεί μέρος του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους. Η συζήτηση αυτή, για πιθανή προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό γίνεται σε κάποιους οικονομικούς κύκλους και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Πελαγίδης.

TagsEKTανάκαμψηΘεόδωρος Πελαγίδηςοικονομίαχρέος

Σχετικά άρθρα

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα 2021 πληρωμή: Πριν την άρση ακινησίας η καταβολή

Thomas Kavala 247

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Thomas Kavala 247

Επανέρχονται οι χάρτινες αποδείξεις: Με σκανάρισμα θα “μετρούν” στο Taxis – Αλλαγές και στη φορολοταρία

Thomas Kavala 247

Δώρο Πάσχα αναστολής 2021: Τι ισχύει, πότε θα καταβληθεί

Thomas Kavala 247

Υπεγράφη η νέα συμφωνία για τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική – Τι προβλέπει

Thomas Kavala 247

Yπ. Οικονομικών: Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα