Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Θ. Τρύφων: Δεν υπάρχει καμιά εταιρεία στην Ελλάδα να παράγει εμβόλια (audio)

Η πρόταση μία χώρα ή κάποιες χώρες μαζί, να μπορούν να διαπραγματεύονται και για την τιμή και για τις ποσότητες των εμβολίων είναι κάτι που ήδη γίνεται. Το θέμα της πατέντας είναι διαφορετικό.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι το θέμα δεν «είναι μόνο να «σπάσει» η πατέντα και να δώσει κάποια από αυτές τις εταιρείες των εμβολίων τον φάκελο. Έχει λογική το θέμα της πατέντας και αφορά κυρίως τις τρίτες χώρες, γιατί προκειμένου να εμβολιαστούν τα 7 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι ξεκάθαρο ότι η παραγωγή των 4-5 μεγάλων εταιριών δεν είναι αρκετή. Αυτό σημαίνει ότι μέρος των εμβολίων πρέπει να παραχθούν σε τρίτες χώρες, όπως πχ η Ινδία, με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και υποδομή. Όμως η δυσκολία βρίσκεται στη πρώτη ύλη και όχι στην πατέντα. Και αυτό όμως να συμβεί και να δοθεί σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα η πρώτη ύλη που απαιτείται περίπου από 12 έως 18 μήνες, από κει και πέρα για να δημιουργηθεί ένας χώρος για παραγωγή εμβολίων με τους όρους και τις προϋποθέσεις και τα συστήματα ποιότητας, χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Τρύφων διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά εταιρεία να παράγει εμβόλια. «Έχουμε μόνο εταιρείες που παράγουν ενέσιμα. Όμως αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό». Αναφέρθηκε και στην συνέντευξή στο Spiegel του ιδρυτή της BioΝTech που επεσήμανε την μεγάλη έλλειψη μονάδων που έγκαιρα να μπορούν να γυρίσουν σε παραγωγή εμβολίων. «Η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και θέλει 12-18 μήνες για να γίνει. Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος και στην έρευνα και στην παραγωγή εμβολίων, έχει περίπου 20 μονάδες παραγωγής εμβολίων, αλλά παράγουν άλλα εμβόλια που δεν μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή τους. Όλα αυτά για τη πρώτη φάση παραγωγή εμβολίων. Γιατί για τη δεύτερη θα γίνουν συζητήσεις και οι ελληνικές βιομηχανίες θα είναι παρούσες, με την μεταφορά τεχνογνωσίας, εάν θα μπορέσουν να είναι παρούσες».

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι τα έξι εμβόλια που τελικά θα εγκριθούν θα καλύψουν τις ανάγκες. «Είμαστε σε ένα δρόμο που είναι πολύ καλό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει υπεραφθονία σε εμβόλια από τις έξι εταιρείες».

Σχετικά άρθρα

Διεθνής έρευνα: Οι Βίκινγκς δεν ήταν απαραίτητα ξανθοί ούτε Σκανδιναβοί

Cristina Kavala247

Κορονοϊός: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις νέες μεταλλάξεις

Thomas Kavala 247

Κορονοϊός: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις μεταλλάξεις που εμφανίστηκαν σε Μ. Βρετανία και Ν. Αφρική

Thomas Kavala 247

Ο πλανήτης σε κίνδυνο: Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα (video)

Thomas Kavala 247

Η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών σε Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα

Thomas Kavala 247

Eν μέσω πανδημίας καθάρισαν 83 χιλιόμετρα ακτογραμμής

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα