Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Κομοτηνή

Κομοτηνή: «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»

Κομοτηνή:-«Ο-καλός-ο-καπετάνιος-στη-φουρτούνα-φαίνεται»

«Καλό είναι να παρακολουθούν τα μετεωρολογικά δελτία γνωρίζοντας ότι πάντα υπάρχουν αποκλίσεις από τις προβλέψεις, ωστόσο, βοηθούν ώστε να γνωρίζουν οι αλιείς περίπου τί καιρικές συνθήκες θα αντιμετωπίσουν» δηλώνει ο κος Δημήτρης Αναγνώστου. Καθημερινά, λόγω της επιχείρησης με είδη αλιείας που διατηρεί, έρχεται σε επικοινωνία με δεκάδες αλιείς της περιοχής, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες.

Ο κος Δημήτρης Αναγνώστου συνεργάζεται καθημερινά με δεκάδες αλιείς του Θρακικού Πελάγους«Όταν οι προβλέψεις μιλούν για καταιγίδες και μπουρίνια δεν χρειάζεται να πάνε εκείνη την ημέρα για ψάρεμα. Ας το κάνουν όταν θα είναι καλύτερος ο καιρός.» σημειώνει και σπεύδει να προσθέσει ότι για το σκάφος είναι πάντα απαραίτητα τα σωστικά εργαλεία, βεγγαλικά και καπνογόνα, σωσίβια, τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται πάντα να έχει πάνω της μια βάρκα, αλλά και καύσιμα. «Είναι αρκετά συχνά τα περιστατικά να μένουν οι αλιείς από έλλειψη καυσίμου. Πολλές φορές λένε ότι είναι εντάξει από καύσιμα αλλά πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους. Η μηχανή στα κύματα ζορίζεται περισσότερο και καίει περισσότερο καύσιμο από ό,τι νομίζουμε εμείς. Καλό είναι να έχουμε ένα εφεδρικό μπετονάκι που θα μας βοηθήσει να βγούμε έξω. Να μην βασιζόμαστε μόνο στο βασικό ντεπόζιτο της μηχανής.» δηλώνει.

«Αν χαλάει ο καιρός και είμαστε πολύ μακριά και ξέρουμε ότι δεν θα βγούμε έξω, από εκεί που ξεκινήσαμε, καλό είναι να πάμε στο πλησιέστερο λιμάνι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είμαστε κόντρα στον καιρό, πρέπει να πάμε μαζί με τον καιρό. Αν είμαστε ενδιάμεσα Σαμοθράκη – Μαρώνεια και βγάλει ένα δυνατό βορεία, δεν θα πρέπει να πάμε προς Μαρώνεια, αλλά προς Σαμοθράκη. Στο πιο κοντινό λιμάνι, αλλά ποτέ κόντρα στον καιρό.»


Στο ερώτημα ποιόν θα πρέπει να ειδοποιήσουν; Απαντά ότι δεν ειδοποιούν αμέσως για να αποφύγουν το πρόστιμο, όπως αποφεύγουν να ανησυχήσουν τους δικούς τους. «Πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι να βρουν κάποιο σκάφος που είναι κοντά. Η δεύτερη κίνηση να ενημερώσουν να λιμεναρχεία καταβάλλοντας το αντίτιμο της απασχόλησης της υπηρεσίας.»


Θεωρεί ότι η σύνεση είναι το πολυτιμότερο που θα πρέπει να επιδεικνύει κάποιος πάντα. «Να γνωρίζει τον κίνδυνο και να τον αποφεύγει.» δηλώνει και καλεί όλους να βλέπουν τα σημάδια του καιρού γύρω – γύρω, ώστε να φεύγουν νωρίτερα προτού τους «πιάσει» ο καιρός. «Λίγοι ακούνε οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι οι μεγάλοι καπεταναίοι.» καταλήγει με νόημα.


Φώτο: Λιμάνι Φαναρίου- Ο κος Δημήτρης Αναγνώστου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Δ. Χαρίτου: Να αποκατασταθεί η καμένη δασική έκταση στις Σπάπες

Kavala 247

Το νέο βιβλίο για το γλωσσικό ιδίωμα του Ιάσμου – Δύο χιλιάδες λέξεις και εκφράσεις

Kavala 247

Lets Dance με μάσκα στον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα