Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για την ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων

Κορονοϊός:-Νέα-έρευνα-για-την-ακρίβεια-των-τεστ-αντισωμάτων

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του SARS-CoV-2.  Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, τα είδη των τεστ, το πότε και πώς αυτά διεξάγονται είναι ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με την αποτελεσματικότητά τους. Την παραπάνω διαπίστωση έκαναν επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Suzanne Pickering, του τμήματος λοιμωδών νόσων στο King’s College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το αν κάποιος είχε προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 στο παρελθόν. Αντίθετα, τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) ανιχνεύουν τις ενεργές λοιμώξεις από τον κορονοϊό.

Για τον λόγο αυτό, ως προς τη χρήση των τεστ αντισωμάτων, οι ειδικοί –μετά από τη σχετική έρευνα- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα τεστ είναι πιο ακριβή όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της Covid-19 στους ασθενείς. Εφόσον συμβαίνει αυτό, η ακρίβεια των τεστ είναι πολύ μεγαλύτερη, σε ποσοστό πιθανόν μεγαλύτερο του 95%.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν δέκα διαφορετικά τεστ αντισωμάτων και βρήκαν ότι το ποσοστό ακρίβειάς τους κυμαινόταν από το 87% έως 61%, ως προς τον εντοπισμό δειγμάτων αίματος θετικών στον κορονοϊό. Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων, για τον εντοπισμό δειγμάτων αρνητικών στον κορονόϊό έφτανε σε ποσοστά 82% έως 100%.

Εντούτοις, τόσο ως προς τον εντοπισμό των αρνητικών όσο και των θετικών δειγμάτων, τα τεστ αντισωμάτων είχαν μεγαλύτερη ακρίβεια όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 20 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος εμφάνιζε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού. Επιπλέον, από τη μελέτη φάνηκε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν υψηλότερα σε ασθενής με σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου απ’ ό,τι σε ασθενείς που νοσούσαν ελαφρά ή δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

«Βρήκαμε ότι κάποια από τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων μιας χρήσης είναι εξίσου ακριβή με τα εξελιγμένα τεστ που πραγματοποιούμε στο εργαστήριο», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Edgeworth, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της μελέτης. «Κατόπιν των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων θα ξεκινήσουμε την πιλοτική δοκιμή των τεστ στο νοσοκομείο, προκειμένου να προσφέρουμε στους γιατρούς μια γρήγορη, αξιόπιστη απάντηση σε ζητήματα κλινικών ρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens».


Πηγή: sciencedaily.com/

Φωτογραφία: Associated Press

Σχετικά άρθρα

ΗΠΑ: Αναπτύχθηκε η πρώτη αυτοκόλλητη διαφανής ασπίδα προσώπου στον κόσμο

Kavala 247

Ν. Χαρδαλιάς: Κώδωνας κινδύνου από την Κοζάνη για όλους μας – Κίνδυνος και για τα Ιωάννινα

Kavala 247

Ν. Χαρδαλιάς για διαδήλωση κατά της Χ.Α.: Συγχρωτισμός 20.000 ανθρώπων θα φέρει κρούσματα

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα