Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Κορονοϊός: Πόση ώρα μετά είναι ασφαλές το περιβάλλον αν βήξει ασθενής

Κορονοϊός:-Πόση-ώρα-μετά-είναι-ασφαλές-το-περιβάλλον-αν-βήξει-ασθενής

Ο κορονοϊός Sars-Cov2 που μπορεί να προκαλέσει τη νόσο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί όταν τα άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν και εκπνέουν μεγάλα σταγονίδια, αλλά και μέσω μικρότερων σωματιδίων που εκλύονται όταν κάποιος αναπνέει, μιλάει ή τραγουδάει. Και πόσο ευκολότερο μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε μικρούς και με ανεπαρκή εξαερισμό χώρους, όπως είναι το ασανσέρ. Οι ανελκυστήρες, που είναι κλειστά μεταλλικά κουτιά με κουμπιά που αγγίζονται συχνά, ενέχουν παρόμοιους κινδύνους για την εξάπλωση του ιού ακόμα και μισή ώρα μετά.

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κορονοϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές, ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά. Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές μάς λένε μάλιστα πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας εδώ.

Τα σωματίδια του κορονοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης του, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Προτείνουν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του.

Σχετικά άρθρα

Νέα πύλη «πρόσδεσης» του κορονοϊού στα ανθρωπινά κύτταρα ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Kavala 247

«Proteus»: Ένα υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο με θερμοκήπιο

Kavala 247

Μήνυμα Γκουτέρες για Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Διαθέσιμη σε όλους η ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα