Επιστήμη

Κ. Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας ανά δύο έτη (video)

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μία γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια, με στόχο να δημιουργηθεί ψηφιακά ένας ιατρικός φάκελος ασθενούς.

Στην συνάντηση τονίστηκε η τεράστια σημασία της πρόληψης, και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προσωπικές μαρτυρίες και εμπειρίες από τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας ενώ έγιναν εκτενείς αναφορές στους κινδύνους για τις ευπαθείς ομάδες, στην εποχή της πανδημίας.

Από την πλευρά της η Ογκολόγος κ. Λινάρδου ανέφερε ότι η μαστογραφία μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όταν γίνει σε οργανωμένο πλαίσιο, δηλαδή ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 40%.

«Ο καρκίνος του μαστού, είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες. Είναι μια νόσος που μπορεί να προβλεφθεί, να διαγνωστεί έγκαιρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σχεδόν μια στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Πηγές: A’ Πρόγραμμα με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσίες ζωής και ελπίδας

Kavala 247

229.000 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο – Αίγυπτος, Ιταλία και Τουρκία, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές

Kavala 247

Big Data Paris: Το μεγάλο ραντεβού των Μεγάλων Δεδομένων θα είναι υβριδικό

Kavala 247

Α. Μπουρλά για εμβόλιο Pfizer: Λίγες ώρες μετά την έγκριση η πρώτη διανομή του – Έτοιμες 20 εκατ δόσεις

Kavala 247

Τα νανοσωματίδια ίσως «ξεκλειδώσουν την πόρτα» της Covid-19

Kavala 247

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο αναζητά θεραπεία για τον κορονοϊό

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα