Ξάνθη: Η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανάβει το πράσινο φως για καλύτερη αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης

Με κύριο αίτημα την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα νότια παράλια της Ξάνθης, τόσο η αντιπεριφέρεια, όσο και η δημοτική αρχή των Αβδήρων δρομολογούν τις κινήσεις τους εν όψει της έναρξης της προετοιμασίας της νέας τουριστικής περιόδου. Έτσι, στο επίκεντρο μπαίνει κυρίως η Νότια Ξάνθη. Ήδη για τον δήμο Αβδήρων έχει εγκριθεί χρηματικό ποσό ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Μάρ 2, 2023 - 13:00
 0
Ξάνθη: Η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανάβει το πράσινο φως για καλύτερη  αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης
porto lagos

Με κύριο αίτημα την επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα νότια παράλια της Ξάνθης, τόσο η αντιπεριφέρεια, όσο και η δημοτική αρχή των Αβδήρων δρομολογούν τις κινήσεις τους εν όψει της έναρξης της προετοιμασίας της νέας τουριστικής περιόδου. Έτσι, στο επίκεντρο μπαίνει κυρίως η Νότια Ξάνθη.

Ήδη για τον δήμο Αβδήρων έχει εγκριθεί χρηματικό ποσό της τάξης των 700.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να περιμένουν τις προτάσεις των μελετητών για την επέκταση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου και την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής τους. «Θα ρυθμιστούν οι χρήσεις γης, θα οριστούν χώροι για την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Βιομηχανικών, την ανέγερση εξοχικών κατοικιών, κτηνοτροφικών υποδομών και ξενοδοχείων- μονάδες τουριστικών καταλυμάτων». «Σε πρώτη φάση καταγράφηκαν οι ανάγκες της περιοχής και οι προτάσεις των δεκατριών προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων», ανάφερε ο κος Τσιτηρίδης.

Παράλληλα, στάθηκε στο διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι γείτονες Βούλγαροι για την αγορά ακινήτων στην περιοχή. Ήδη, όπως σημείωσε, τόσο στα παράλια, όσο και σε οικισμούς, όπως: η Μάνδρα, το Μυρωδάτο και τα Άβδηρα ήδη έχει εκφραστεί εμπράκτως αγοραστικό ενδιαφέρον ανεβάζοντας την αξία των ακινήτων. Υπολογίζεται ότι εξήντα περίπου κατοικίες τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει στα χέρια Βούλγαρων επισκεπτών στην περιοχή αυτή.«Μη ανασταλτικό παράγοντα χαρακτήρισε τη Συνθήκη Ramsar» ο αντι-περιφερειάρχης Ξάνθης, ο κος Κώστας Κουρτίδης.

Όπως είπε μπορούν να τη διαφυλάξει μια περιοχή και οι υπεύθυνοι τής να την αξιοποιήσουν. Σημείωσε δε την ικανοποίησή του για τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν γίνει, για την ανέγερση καταλυμάτων κι ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθύμισε δε την πρόταση δημιουργίας θαλάσσιου Μουσείου στο Φανάρι Ροδόπης, αλλά και την αυξημένη κινητικότητα που σημειώνεται στα ορεινά – Πομακοχώρια της Ξάνθης – λόγω (και) της χάραξης των μονοπατιών. «Υπάρχει εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και νέο ενδιαφέρον για τη χάραξη- τοποθέτηση πινακίδων στην περιοχή» ανέφερε.

Το τελευταίο δε διάστημα η διάνοιξη της Οδού Αγίου Κωνσταντίνου – Ζλάτογκράντ έχει σταθεί κύρια αιτία της αύξησης της επισκεψιμότητας της περιοχής. Αλλά και –παραδοσιακά της έντονης κινητικότητας προς τη Θάσο. Αποκάλυψε δε ότι έχουν ήδη κατατεθεί μελέτες- προτάσεις για τη δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων από κατοίκους της περιοχής.

www.ertnews.gr