Θάσος

Παρουσία ΥΕΘΑ οι εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Θάσου

Η Θάσος γιόρτασε με λαμπρότητα  τα «Ελευθέριά» της

Η Θάσος γιόρτασε την απελευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό ακριβώς πριν 108 χρόνια.Το παρών στις εκδηλώσεις εορτασμού έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος  Παναγιωτόπουλος ο οποίος έφτασε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία, ενώ ακολούθησε και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Εν συνεχεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε την Πυραυλάκατο του Πολεμικού ναυτικού ΤΠΚ «Τρουπάκης», η οποία κατέπλευσε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Αναφερόμενος στις προκλήσεις ασφάλειας και τις απειλές, που δέχεται η χώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε  πως «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης ανέφερε πως, παρά τους περιορισμούς, λόγω του COVID 19, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης, τιμώντας αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθώς και του Διοικητή του Γ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Δημητρίου Κούκκου ενώ τις εορταστικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του, στο λιμάνι των Λιμεναρίων, η ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ Ρ-23 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ευχαριστώντας θερμά τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους για την παρουσία τους στο νησί.

Προβολή Ισχύος από το «Πειρατικό του Αιγαίου» στο Λιμάνι  των Λιμεναρίων

Ένα από τα ποιο Ισχυρά και Ταχύτατα πολεμικά Σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού  κατέπλευσε στο λιμάνι των Λιμεναρίων ώστε να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Η ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ Ρ-23  έλαβε το όνομα αυτό προς τιμήν του Υπχου Σ. Τρουπάκη του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ ο οποίος έπεσε μαχόμενος κατά των Γερμανών, κατά την βύθιση του Υποβρυχίου στα στενά της Σκιάθου στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Καθελκύστηκε  στις 6 Ιανουαρίου 1977 στα Ναυπηγεία CMN Χερβούργου. Αποτελεί μέρος του  Στόλου από τις 8 Νοεμβρίου 1977 με πρώτο κυβερνήτη τον Πχη Ι. Ζωγράφο.Η ονομασία ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σ’ άλλο πλοίο του ναυτικού. Του ιδίου τύπου είναι τα ΛΑΣΚΟΣ (P 20), ΜΠΛΕΣΣΑΣ (P 21), ΜΥΚΟΝΙΟΣ (P 22).

Η απελευθέρωση της Θάσου

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, η Θάσος με τα άλλα νησιά σήκωσε τη σημαία της επανάστασης. Οι Νεότουρκοι, μετά την ανακήρυξη του τουρκικού συντάγματος και όταν αντιβασιλέας της Αιγύπτου ήταν ο Αμπάς Χιλμή πασάς, κατήργησαν όλα τα προνόμια που απολάμβαναν οι κάτοικοι του νησιού ως τότε από τον Μωχάμεντ Αλή. Η Θάσος παρέμεινε υπό τη διοίκηση του Αμπάς Χιλμή μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε και ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και στόλο (8 Οκτωβρίου 1912). Από τότε αποτελεί μέρος της ελληνικής δημοκρατίας, γεγονός που απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Οι Τούρκοι όμως ανέκτησαν τη Θάσο το 1902 και μέχρι το 1912 βρισκόταν υπό την κυριαρχία τους. Στο διάστημα αυτό, δάσκαλοι, ιερείς των εκκλησιών και λόγιοι, καλλιέργησαν την εθνική συνείδηση των κατοίκων.

Έτσι, ο Σεπτέμβριος του 1912 βρίσκει τους Έλληνες πατριωτικά, ψυχικά και πνευματικά έτοιμους να αγωνίζονται μαζί με τους Βούλγαρους και τους Σέρβους, για να αποτινάξουν το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα νησιά αλλά και τις περιοχές πάνω από τον Όλυμπο. Τον Ιούνιο του 1912, οι Βούλγαροι επιτέθηκαν κατά των Σέρβων στη Γευγελή και εναντίων των Ελλήνων στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που σήμανε και την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Τότε, άρχισε και η δράση του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο που οδήγησε τον Οκτώβριο του 1912 στην υπογραφή διαγγέλματος από τον ναύαρχο Κουντουριώτη. Στις 18 του ίδιου μήνα, τα αντιτορπιλικά του στόλου «Λόγχη» και «θύελλα», συνοδευόμενα από το οπλιταγωγό «Πέλου», κατέλαβαν τη Θάσο. Μετά από την απελευθέρωση του νησιού, διορίζεται προσωρινός διοικητής ο Κωνσταντίνος Μελάς, αδερφός του πασίγνωστου μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Σχετικά άρθρα

8ο πανελλήνιο Φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2020” στη Θάσο

Kavala 247

Θάσος: Σε εσωτερικό χώρο είχε φτιάξει ολοκληρωμένο σύστημα για την καλλιέργεια κάνναβης

Kavala 247

Θασιακή Ένωση: Ακυρώνεται λόγω πανδημίας η καθιερωμένη βράβευση των Θάσιων, ή θασιακής καταγωγής μαθητών που αρίστευσαν

Kavala 247

ΔΗΚΕΘ: Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης εις Μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Ποιητή Γεωργίου .Ι. Διαμαντόπουλου

Kavala 247

Θασιακή Ένωση: Συνεχίζει και φέτος τον αγώνα ώστε να κρατηθεί ζωντανή η πορθμειακή γραμμή Πρίνου – Καβάλας

Kavala 247

Εκπαίδευση Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου

Kavala 247