Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Πιλοτική μονάδα υδρογόνου στο Άγκιστρο (Video)

Στο Άγκιστρο Σερρών λειτουργεί μια πιλοτική μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας πράσινου υδρογόνου. Η μονάδα αξιοποιεί την υδροηλεκτρική ενέργεια της περιοχής για να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια και να αποθηκεύσει υδρογόνο. Η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για να τις ανάγκες μεταποιητικής μονάδας αρωματικών φυτών που θα δημιουργηθεί σύντομα εκεί. Τα κατάλοιπα αυτής της παραγωγικής διαδικασίας θα οδηγούνται σε παρακείμενη μονάδα αξιοποίησης της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Η επιχείρηση ακολουθεί το μοντέλο του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά πάνελ και μια ανεμογεννήτρια, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό πάρκο ΑΠΕ.

Όσο για τη μονάδα υδρογόνο, πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες τέτοιου τύπου στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού έργου Horizon 2020 με τίτλο REMOTE (Remote area Energy supply with Multiple Options for integrated hydrogen-based Technologies), στο οποίο συμμετέχει η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. Το έργο REMOTE διεξάγεται από 11 εταίρους και αφορά στην επίδειξη της χρήσης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε υδρογόνο σε απομακρυσμένες περιοχές σε τέσσερις τελικούς χρήστες – περιπτώσεις μελέτης (DEMO) ανά την Ευρώπη, μία από τις οποίες αποτελεί η ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε. Μία από τις συνολικά τέσσερις πιλοτικές μονάδες είναι αυτή στο Άγκιστρο. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ΟΡΙΖΩΝ Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, μίλησε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

«Ο παρακείμενος υδροηλεκτρικός σταθμός τροφοδοτεί με νερό την εγκατάσταση, γίνεται η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης και διασπάται το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Όταν θελήσουμε να πάρουμε την αποθηκευμένη ενέργεια με την αντίστροφη διαδικασία, παίρνουμε ενέργεια και νερό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Την ενέργεια αυτή μπορούμε να την αποδώσουμε στο δίκτυο ή να καλύψουμε άμεσα τις ενεργειακές ανάγκες μιας μονάδας» εξήγησε.

Από την πλευράς του ο ερευνητής του ΙΔΕΠ του ΕΚΕΤΑ Κυριάκος Πανόπουλος ανέφερε ότι «η πιλοτική μονάδα είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς ήδη δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με το υδρογόνο να εξελίσσεται στη νέα μορφή ενέργειας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, καλύπτοντας το κενό που θα δημιουργήσει η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Αυτά τα επιδεικτικά κέντρα δείχνουν στους επενδυτές ότι είναι μια μονάδα ασφαλής, που μπορεί να στηθεί εύκολα, και να μετρηθεί ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον. Τέτοιες μονάδες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και σε πόλεις, καθώς ένα μέρος της ηλεκτροκίνησης θα μετατραπεί σε υδρογονοκίνηση, προκειμένου να τροφοδοτούν τα οχήματα με υδρογόνο».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Σχετικά άρθρα

Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά: Αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων

Thomas Kavala 247

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα

Thomas Kavala 247

ΕΣΕΕ: 6+1 λόγοι για να υποστηρίξουν οι καταναλωτές τα μαγαζιά της γειτονιάς

Thomas Kavala 247

Το 50% των χαμένων ενοικίων του Νοεμβρίου θα εισπράξουν τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες

Thomas Kavala 247

Αξιοποίηση των εκπτώσεων με λειτουργία clickinshop και click away ζητούν οι φορείς του εμπορίου

Thomas Kavala 247

Βουλή: Νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας – Φ. Γεννηματά: Το μέλλον δεν χτίζεται στα ερείπια

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα