Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Πολιτισμός

Πρωτοχρονιά στην ΕΡΤ2: Συναυλία Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Ναό του Ποσειδώνα «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα» (video + εικόνες)

Ένα πρωτότυπο μουσικό κινηματογράφημα γυρισμένο στον Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο με το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου πάνω στο ποίημα του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα». Σε  παγκόσμια πρώτη εκτέλεση και ο «Ομηρικός» ύμνος στον Ποσειδώνα τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης  για να τιμήσει τον «αρχαίο Μεγάλο Θεό της Θάλασσας» και την μουσική του φιλοξενία στον επιβλητικό ναό του.

Η συναυλία ξεκινάει με τον ύμνο αυτό, απροσδιορίστου χρονολογίας και αγνώστου αρχαίου ποιητή, που τον συνέθεσε κατά τα Ομηρικά ποιητικά πρότυπα.  Ιδανική επιλογή που συνδυάζει τόπο και Ομηρική-θαλασσινή ποιητική “καταγωγή” του βασικού έργου της συναυλίας “Παραλλαγές σε μιαν Αχτίδα”.

Μια παγκόσμια πρώτη ενός σημαντικού σύγχρονου ελληνικού μουσικού έργου που μέσα σέ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μας θύμισε πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι αλλά και συνεχιστές ενός σπάνιου πολιτισμού.

Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Στάθη Σούλη και την διδασκαλία τής Αγγελικής Πλόκα αντίστοιχα.

Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι πρωτογενώς συμφωνική. “Δεν πρόκειται περί μεταγενέστερης ενορχηστρωτικής διόγκωσης απλών τραγουδιών η μελωδιών αλλά για σύνθεση που στην ίδια της την σύλληψη εμπεριέχεται η συμφωνική ορχήστρα, με νέες πολιτογραφημένες ελληνικές δυνατότητες δομής και ήχου” μας λέει ο συνθέτης.

Τραγουδά ο μεγάλος νέος λαϊκός μας τραγουδιστής Κώστας Μακεδόνας μαζί με την ραγδαία ανερχόμενη νεαρή ερμηνεύτρια, Βερόνικα Δαβάκη, η εξέχουσα σολίστ της Λυρικής,  σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο στενός συνεργάτης του συνθέτη «βαθύς και αισθαντικός» Γιώργος Φλωράκης.

Η μουσική σύνθεση του έργου άρχισε το 2009 και ο συνθέτης την επεξεργάσθηκε και την ολοκλήρωσε εφέτος στην τελική της παρουσιαζόμενη φόρμα.

Το, «ελληνικά κοσμογονικό» ποιητικό έργο του  Οδυσσέα Ελύτη είναι δομημένο πάνω στα επτά χρώματα της ίριδος που, στο μουσικό έργο,  παράλληλα αντιπροσωπεύουν τα επτά διαδοχικά στάδια της ζωής.

Το έργο «Παραλλαγές σε μιαν Αχτίδα» θεωρείται από μελετητές μια περίληψη της ποιητικής κοσμοθεωρίας της πρώτης μεγάλης περιόδου του ποιητή, ένα κεντρικό του έργο.

Για την σχηματοποίηση αυτού του νοήματος τα γυρίσματα ξεκίνησαν την αυγή και ολοκληρώθηκαν ακριβώς στην δύση του ηλίου με πλάνα από ολόκληρη την πορεία του φωτός γύρω από τον ναό. Τα ολοήμερα γυρίσματα διήρκεσαν τρείς ημέρες υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και με την σημαντική σύμπραξη του τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ υπό τον σκηνοθέτη Χρήστο Φασόη.

 Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των70 χρόνων του ΕΟΤ σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Κίνας και την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ.

Πρωτοχρονιά στην ΕΡΤ2 στις 17:00

Σχετικά άρθρα

«Το δικό της δωμάτιο» από το Γιάννη Λασπιά

Thomas Kavala 247

Ιταλία: Η αστυνομία ανέκτησε κλεμμένο αντίγραφο του «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Thomas Kavala 247

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ναός της θεάς Αφροδίτης στην Τουρκία

Thomas Kavala 247

Τάνια Ρόμπερτς: Επιβεβαιώθηκε τελικά ο θάνατός της

Thomas Kavala 247

«Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21» – Ο Ιωάννης Πρίγκος για τη ζωή των συμπατριωτών του (Β’)

Thomas Kavala 247

Ομήρου «Οδύσσεια» του Δ. Μαρωνίτη διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα