Κομοτηνή

Π. Καραντώνη: Κάθε βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι σημαντική

Π.-Καραντώνη:-Κάθε-βοήθεια-στον-συνάνθρωπο-είναι-σημαντική

«Είμαι εθελόντρια εδώ και πάρα πολλά χρόνια γιατί θέλω να βοηθώ τον συνάνθρωπο και γιατί δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον κρατικό μηχανισμό», λέει η Πόπη Καραντώνη. Εργαζόμενη ως δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει «από πρώτο χέρι», όπως λέει, ότι υπάρχει φοβερή έλλειψη και προσωπικού, αλλά και μέσων και εργαλείων για να γίνει σωστά μια δουλειά. Έτσι, εκείνη αποφάσισε, όσο μπορεί, στο μέτρο που μπορεί, να βοηθήσει.

«Ασχολήθηκα κυρίως με τις Πρώτες Βοήθειες. Είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε όλοι μας, είτε είμαστε στο σπίτι μας, είτε στη γειτονιά μας, είτε στη δουλειά μας. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις να αντιμετωπίσεις ένα περιστατικό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να εκπαιδεύσεις κι άλλο κόσμο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ξέρουμε, τόσο περισσότερη βοήθεια μπορούμε να δώσουμε, και ίσως έτσι να σώσουμε και μια ζωή», σημειώνει η επί 15 χρόνια εθελόντρια.

Έχει τύχει αυτά τα 15 χρόνια να βοηθήσει σε διάφορα περιστατικά. «Ευτυχώς δεν μου συνέβη περιστατικό με καρδιακή ανακοπή», προσθέτει, σημειώνοντας, όμως, ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Γι’ αυτό και φρόντισα να μάθω αυτή την τεχνική και να εκπαιδεύσω κι άλλους ανθρώπους», τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Καραντώνη, τα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών τα παρακολουθούν άτομα όλων των ηλικιών, «μοιρασμένοι» εξίσου άνδρες και γυναίκες. «Ακούγοντας τα περιστατικά να αυξάνονται, ο κόσμος όλο και περισσότερο θέλει να ενημερώνεται για να μπορεί να βοηθήσει.» παρατηρεί, και εξηγεί ότι «Πρώτες βοήθειες είναι η βοήθεια που θα δώσει ο πρώτος ‘ανταποκριτής’. Ο πρώτος που θα βρεθεί σε ένα περιστατικό. Στόχος μας, αν όχι να βελτιώσουμε την κατάσταση του ανθρώπου, τουλάχιστον να τον σταθεροποιήσουμε έτσι ώστε όταν θα έρθει το ΕΚΑΒ, να είναι σε μια κατάσταση, όπως τον βρήκαμε».

Σύμφωνα με την εθελόντρια, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία ιατρική βοήθεια, έστω και η ψυχολογική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική για κάποιον που είναι μόνος και περιμένει το ΕΚΑΒ. «Όσοι μπορούν και θέλουν, είμαστε εδώ να τους εκπαιδεύσουμε. Είναι καλό να ξέρουμε, να μην περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Να εκπαιδευτεί ο κόσμος και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ», τονίζει, προσθέτοντας πως «είναι μια τεράστια ηθική ικανοποίηση και μεγάλη η χαρά που νιώθεις όταν το αποτέλεσμα είναι αίσιο. Κάθε βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι σημαντική».

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Χρ. Τάσσης: Η «Χ.Α.» ήταν ένα κόμμα στρατός που προσπαθούσε να εκφασίσει την κοινωνία

Kavala 247

Ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Kavala 247

«Να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας»

Kavala 247

Κάντε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.