Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα και την πείνα

Θερμότεροι μήνες, λιγότερος ύπνος, περισσότερες ασθένειες – Η σοκαριστική έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Οκτ 30, 2024 - 11:00
 0  72
Παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα και την πείνα

Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την υγεία και την κλιματική κατάρρευση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος, αναφέρει ο Guardian. Οι θάνατοι λόγω καύσωνα, η επισιτιστική ανασφάλεια και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ο φετινός απολογισμός των επικείμενων απειλών για την υγεία από την αδράνεια του κλίματος αποκαλύπτει τα πιο ανησυχητικά ευρήματα μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η Δρ Μαρίνα Ρομανέλο, εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown στο University College του Λονδίνου. «Για άλλη μια φορά, το περασμένο έτος έσπασε το ρεκόρ με ακραίους καύσωνες, θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές πυρκαγιές που επηρέασαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κανένα άτομο ή οικονομία στον πλανήτη δεν έχει ανοσία στις απειλές της κλιματικής αλλαγής για την υγεία».

Ακραία ξηρασία

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2023, η ακραία ξηρασία διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα επηρέασε το 48% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, ενώ οι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς θερμοκρασίες απειλητικές για την υγεία. Ως αποτέλεσμα, 151 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με κίνδυνο τον υποσιτισμό και άλλες βλάβες στην υγεία τους. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών εκτινάχθηκαν κατά 167% το 2023, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990. Χωρίς την κλιματική κρίση, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί θα είχαν αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 65%.

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν επίσης σε περισσότερες ώρες χαμένου ύπνου το 2023 κατά 6%, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1986-2005. Ο κακός ύπνος έχει βαθιά αρνητική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία. Ο θερμότερος και ξηρότερος καιρός επέφερε μεγαλύτερο αριθμό «καταιγίδων άμμου και σκόνης», οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση κατά 31% του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές ως αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Όμως, παρ’ όλα αυτά, «οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ιστορικά υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τεράστιες απώλειες δέντρων, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», διαπίστωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης. Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η συχνότητα και η ένταση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται και δεν αφήνουν καμία περιοχή ανεπηρέαστη». Η έκθεση καθιστά σαφές, πρόσθεσε, ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία».