Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε πάνω από 656 πολίτες με λεία ύψους 3 εκατ. ευρώ

Η πολυπλόκαμη αυτή συμμορία, που είχε …τηλεφωνικά κέντρα και «στρατηγεία», εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Νοε 28, 2024 - 14:00
 0  81
Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπάτησε πάνω από 656 πολίτες με λεία ύψους 3 εκατ. ευρώ

Ένα από μεγαλύτερα δίκτυα που εξειδικεύονταν στις απάτες σε βάρος των πολιτών με παράνομα κέρδη, που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ(!), εξαρθρώνεται από την Αστυνομία. Δρώντας, με τα πλοκάμια του απλωμένα σε όλη τη χώρα, οι δύο αρχηγοί κι άλλα 35 μέλη, που λειτουργούσαν σαν…οργανωμένη επιχείρηση, έταζαν σε υποψήφιους αγοραστές αυτοκίνητα σε χαμηλές τιμές, που καμία σχέση δεν είχαν με την αγορά, τα οποία τα θύματα ποτέ δεν έβλεπαν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αντίθετα, είχαν καταβάλει, πέφτοντας στην παγίδα με χίλια δυο τεχνάσματα γενναίες προκαταβολές, οι οποίες κατατίθεντο σε λογαριασμούς, που ανήκαν όμως στα «μουλάρια»(mules) της εγκληματικής οργάνωσης. Οι τελευταίοι ήταν άτομα, τα οποία πλησίαζαν και στρατολογούσαν τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου με αμοιβή από 300 έως 500 ευρώ, να διαθέτουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για να μην εντοπίζονται οι ίδιοι σε περίπτωση τραπεζικού ελέγχου! Επίσης, ακολουθώντας από παράλληλο δρόμο τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για επιδόματα και υλικά βοηθήματα, έβρισκαν, προσποιούμενοι κρατικούς υπαλλήλους,  πολίτες, τους οποίους εξαπατούσαν σαν δήθεν «δικαιούχους», αρπάζοντας τα τραπεζικά τους δεδομένα και αφαιμάζοντας λογαριασμούς. Η πολυπλόκαμη αυτή συμμορία, που είχε …τηλεφωνικά κέντρα και «στρατηγεία» σε Εξαμίλια και Σαλαμίνα, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Απαρτιζόταν  από -37- μέλη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους –κατά περίπτωση- για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση απάτες και απάτες με υπολογιστή, μέσω της παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά τραπεζικά δεδομένα και πολλές άλλες. Η μεθοδολογία της οργάνωσης, κατά την Αστυνομία,  στηρίζονταν σε διαφορετικούς τρόπους δράσης κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν κυρίως τα ακόλουθα τεχνάσματα:

Μεθοδολογία 1η

Αφορούσε την ανάρτηση σε διαδικτυακές πλατφόρμες εικονικές αγγελίες, που αφορούσαν την πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων, σε πολύ χαμηλή και δελεάζουσα τιμή, για να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφίων αγοραστών, ζητώντας προκαταβολή από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία.

Μεθοδολογία 2η

Αφορούσε τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οργάνωσης, προσποιούμενοι υπαλλήλους δημοσίων φορέων προς πολίτες με πρόφαση ότι είναι δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης είτε επιστροφής χρημάτων.

Με το πρόσχημα να παραλάβουν το χρηματικό ποσό άμεσα, τα υποψήφια θύματα καθοδηγούνταν από τα μέλη της οργάνωσης σε ενέργειες για την απόσπαση των χρηματικών τους ποσών.

Μεθοδολογία 3η

Αφορούσε τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οργάνωσης, προσποιούμενοι υπαλλήλους του συνεργαζόμενου λογιστικού γραφείου των υποψήφιων θυμάτων, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι περίπτερων και μίνι-μάρκετ και με πρόφαση ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα της ταμειακής μηχανής, έπειθαν τους τελευταίους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και να ανακοινώνουν στα μέλη της οργάνωσης τον κωδικό τους. Αρκετές φορές πραγματοποιούσαν άμεσες αγορές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, «εξαργυρώνοντας» τα χρήματα σε προϊόντα αξίας για πιθανή μεταπώληση.

Τα… μουλάρια 

«Η ανεύρεση και εν συνεχεία η στρατολόγηση των δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών», τονίζει η Αστυνομία  «γινόταν τόσο από ανώτερα όσο και από κατώτερα σε ιεραρχία μέλη της οργάνωσης, τα οποία αναζητούσαν άτομα που είχαν οικονομική ανάγκη (χρήστες ναρκωτικών ουσιών, άτομα εθισμένα στο τζόγο, επαίτες κ.α.), οι οποίοι παραχωρούσαν τα τραπεζικά στοιχεία τους (money mules), αφού στηρίζονται στις χρηματικές τραπεζικές μεταφορές μέσω των λογαριασμών αυτών, οι οποίες καταγράφονται και είναι ανιχνεύσιμες κατόπιν άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

500 ευρώ αμοιβή

Τα άτομα αυτά λαμβάνοντας από -300- εως -500- ευρώ από την οργάνωση, παρέδιδαν τραπεζικά δεδομένα, κάρτες και την ταυτοποιημένη στην τράπεζά τους τηλεφωνική σύνδεση – συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία ελάμβαναν τους κωδικούς μιας χρήσης (OTPs) στα μέλη της οργάνωσης. Ακολούθως, τους καθοδηγούσαν να δηλώσουν ψευδώς ότι εκλάπησαν, αφού ολοκληρώνονταν η απάτη και η ανάληψη χρημάτων».

Λέει ακόμη η Αστυνομία:

«Η οργάνωση δρούσε σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τεράστια κέρδη μέρος των οποίων νομιμοποιούνταν με παντός τύπου αγορές, όπως οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, ανέγερση κατοικιών, πολλαπλές αγορές κ.α. και με σταθερή επιδίωξη την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενώ παράλληλα η αυτοτέλεια της οργάνωσης δεν επηρεάζονταν από την φυσική υπόσταση των μελών της». Από το σύνολο της προανάκρισης διακριβώθηκε η διαρκής δράση της οργάνωσης από αρχές Οκτωβρίου του έτους 2022, χωρίς εδαφικό περιορισμό ανά την ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που έλαβε χώρα, οδήγησε στη σύλληψη 25 μελών. Κατασχέθηκαν   πλήθος τραπεζικών καρτών, τραπεζικών βιβλιαρίων, ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεφωνικών συνδέσεων, οπλισμός, πιστόλι φωτοβολίδων, tazer, πλήθος οχημάτων, χρηματικό ποσό και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.