Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024: Οι παγίδες στη διαδικασία υποβολής

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί - συνταξιούχοι

Μάι 13, 2024 - 18:00
 0  7
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις 2024: Οι παγίδες στη διαδικασία υποβολής

Τα ποσά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν ή την επιστροφή που θα εισπράξουν, έχουν την δυνατότητα να δουν πριν καν υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι. Με το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων εμφανίζονται όλα τα ποσά που έχει στην διάθεσή της η Εφορία είτε για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν ή για τους τόκους των τραπεζών ακόμη και για τις δαπάνες που έχουν γίνει ηλεκτρονικά και βάσει αυτών διαμορφώνεται και το «προσωρινό» εκκαθαριστικό. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 27η Ιουλίου, όμως εκείνοι που θα επιλέξουν την «αυτόματη» υποβολή,πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους.

Η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Αν κάποιος το αμελήσει ενδεχομένως να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς εάν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν κάποια (πχ ενοίκια), ο φορολογούμενος υποχρεούται να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Συγκεκριμένα:

  • Έως την Δευτέρα 1/7/2024 μπορεί να υποβληθεί η αρχική δήλωση
  • Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ στα αρχεία της για τον υπόχρεο, εκείνος θα ειδοποιηθεί προκειμένου να επισκεφθεί εκ νέου την εφαρμογή, να δει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική του υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβεί στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Διευκρινίσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η ΑΑΔΕ διευκρινίζει πως: «Εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί, είτε από εσάς, είτε από την υπηρεσία μας με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά. Εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση. Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε».

Πηγή: Protothema.gr