Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Σαρηγιάννης για Covid-19 στην Ελλάδα: Πολύ χειρότερη η κατάσταση από τις αρχικές μας προβλέψεις – Κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων

Σε ένα σενάριο ακόμα χειρότερο από τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχε κάνει τον Αύγουστο με την Μελέτη διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου από την Covid-19 στην Ελλάδα εκτιμά πως βαδίζουμε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Από τα τέλη Νοεμβρίου και ειδικά μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με βαριές περιπτώσεις, προβλέπει η ομάδα του καθηγητή.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε ένα μοντέλο διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου, που λαμβάνει υπόψη τόσο τη διασπορά της επιδημίας, σε ότι αφορά τις βιολογικές ιδιότητες και την παθολογία, όσο και την ανθρώπινη συμπεριφορά -τις επαφές που κάνουμε- και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως τον καιρό, τη θερμοκρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία, την υγρασία, και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν με τη συμπεριφορά μας -προφανώς όταν κάνει περισσότερο κρύο είμαστε σε πιο κλειστούς χώρους και αυτό αλλάζει και τη μεταδοτικότητα της επιδημίας.

Ιδιαίτερα δυσοίωνο το σενάριο με βάση τα σημερινά δεδομένα

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση τον βαθμό εφαρμογής των μέτρων από την κοινωνία, για αυτό και μεταβάλλονται, εφόσον αλλάξουν κάποια από τα δεδομένα.

«Οι υπολογισμοί έδειχναν μία κατάσταση σταθεροποίησης μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη περίπου, με μια αυξητική τάση τον Νοέμβριο και μία πολύ πιο αυξητική τάση τον Δεκέμβριο. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι την τελευταία εβδομάδα βαδίζουμε σε ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, όπου έχουμε πιο αυξητική την κλίση αυτής της καμπύλης, το οποίο θα μας οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, αν δεν ελεγχθεί», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Η κάθετη κόκκινη γραμμή στα διαγράμματα, αποτυπώνει την νέα πρόβλεψη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων για να ανατραπεί η τάση

«Ετοιμάζουμε προτάσεις προς την κυβέρνηση για να δούμε πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτή η αρνητική δυναμική. Οι παραδοχές που είχαμε κάνει εμείς για τον βαθμό παραδοχής των μέτρων προστασίας, προφανώς δεν ισχύουν, είναι χειρότερα τα πράγματα. Είναι κρίσιμη η εφαρμογή των μέτρων αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του καθηγητή, στα τέλη του χρόνου θα έχουμε φτάσει τους 1252 θανάτους από Covid-19. Με βάση όμως ττα σημερινά δεδομένα, μπορεί να μιλάμε και για τριπλάσιο αριθμό.

«Αλλά προφανώς δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί θα έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για να αναχαιτιστεί αυτή η τάση», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και μερικά lockdown ως πιθανά μέτρα

«Με βάση τις σημερινές τροχιές, η πρόβλεψη λέει ότι είτε πρέπει να γίνουμε εμείς πολύ πιο σοβαροί στην τήρηση των μέτρων, είτε να ληφθούν πολύ αυστηρότερα μέτρα. Αυτό σημαίνει τηλεργασία, μπορεί να σημαίνει τηλεκπαίδευση και μπορεί και να σημαίνει μερικά lockdown, όχι σε συνεχή ρυθμό ή με μεγάλη διάρκεια, αλλά περιοδικά, με μια εναλλαγή, ώστε να μπορεί κανείς να τιθασεύσει αυτή τη δυναμική, χωρίς να ρίξει έξω την οικονομία και την κοινωνική λειτουργία. Είναι σημαντικό να μην το αφήσουμε σε βάθος χρόνου, γιατί θα είναι πιο δύσκολα ελεγχόμενο», τονίζει ο καθηγητής.

Σχετική Είδηση: Covid-19: Προβλέψεις για 700 κρούσματα την ημέρα – Πώς μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία εξάπλωσης του ιού (έρευνα ΑΠΘ)

Σχετικά άρθρα

Χάκερ ανακτoύν αναρτήσεις σχετικές με την εισβολή στο Καπιτώλιο από το Parler

Thomas Kavala 247

Στην 20η θέση στον κόσμο η Ελλάδα στην «κούρσα» των εμβολιασμών

Thomas Kavala 247

Λογοθετίδης: Από αύριο βράδυ σαφής εικόνα για τη διασπορά – Θα κριθεί το άνοιγμα των σχολείων και του εμπορίου

Thomas Kavala 247

Οι εργαζόμενοι της Google ίδρυσαν συνδικάτο

Thomas Kavala 247

Θ. Τρύφων: Δεν υπάρχει καμιά εταιρεία στην Ελλάδα να παράγει εμβόλια (audio)

Thomas Kavala 247

Δείτε τον νέο σεληνιακό εκφορτωτή που θα μεταφέρει τους αστροναύτες της NASA στη Σελήνη

Cristina Kavala247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα