12.9 C
Καβάλα
20/04/2021 17:32
Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Επιστήμη

Σαρωτής ακτίνων Χ άνοιξε γράμμα που είχε «σφραγιστεί» πριν από 300 χρόνια

Σαρωτής-ακτίνων-Χ-άνοιξε-γράμμα-που-είχε-«σφραγιστεί»-πριν-από-300-χρόνια

Πριν από 300 χρόνια, ο μόνος τρόπος για να κρατήσει κανείς τις ιδιωτικές επιστολές του απόρρητες, ήταν το βουλοκέρι και το letterlocking –μια διαδικασία στην οποία η επιστολή διπλώνεται, στερεώνεται και μετατρέπεται σε φάκελο του εαυτού της.

Ωστόσο, το letterlocking αποδείχθηκε προβληματικό όταν συντηρητές ανακάλυψαν 577 τέτοιες επιστολές μαζί με δεκάδες ανεπίδοτα γράμματα μέσα σε ένα ταχυδρομικό μπαούλο του 17ου αιώνα. Οι επιστολές δεν έφτασαν ποτέ στους τελικούς παραλήπτες και οι συντηρητές δεν ήθελαν να τις ανοίξουν και να τις καταστρέψουν. Έτσι, μια επιστημονική ομάδα βρήκε έναν τρόπο να διαβάσει ένα από τα γράμματα χωρίς να σπάσει τη σφραγίδα του ή να το ξεδιπλώσει με οποιονδήποτε τρόπο. Χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά ευαίσθητο «μικροτομογράφο ακτίνων Χ» που αναπτύχθηκε από οδοντιάτρους στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και αλγόριθμους υπολογιστών, οι ερευνητές ουσιαστικά άνοιξαν το γράμμα.

Η τεχνική αποκάλυψε το περιεχόμενο μιας επιστολής η οποία φέρει ημερομηνία 31 Ιουλίου 1697. Στην επιστολή, ο Ζακ Σενάκ ζητά από τον ξάδελφό του Πιέρ Λε Περ, Γάλλο έμπορο στη Χάγη, να του στείλει ένα νόμιμα επικυρωμένο πιστοποιητικό θανάτου ενός Ντανιέλ Λε Περ. Η επιστολή είναι γραμμένη στα γαλλικά αλλά μεταφράστηκε στα αγγλικά ως μέρος της μελέτης.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε και εξάδελφε,

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τότε που σας έγραψα για να σας ζητήσω να μου στείλετε ένα νόμιμα επικυρωμένο πιστοποιητικό θανάτου του Ντανιέλ Λε Περ, ο οποίος απεβίωσε στη Χάγη τον Δεκέμβριο του 1695, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σας γράφω για να σας υπενθυμίσω τους κόπους που έκανα για εσάς. Αυτό το πιστοποιητικό είναι σημαντικό για μένα και θα με χαροποιήσει πολύ να μου το στείλετε μαζί με τα νέα σας.

Προσεύχομαι επίσης ο Θεός να σας δίνει τις απαραίτητες ευλογίες για τη σωτηρία σας. Τίποτα περισσότερο προς το παρόν, εκτός από το ότι σας ορκίζομαι ότι είμαι, κύριε και εξάδελφε, ο πιο ταπεινός και υπάκουος υπηρέτης σας.

Ζακ Σενάκ

Οι λεπτομέρειες μπορεί να ακούγονται πεζές , αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιστολή προσφέρει μια συναρπαστική ματιά για τη ζωή των απλών ανθρώπων της εποχής. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο Σενάκ, δικηγόρος στη Λιλ, ζητούσε το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου του συγγενή του Ντανιέλ Λε Περ, πιθανώς για ένα θέμα κληρονομιάς. Το μπαούλο με την αλληλογραφία που βρέθηκε ανήκε σε έναν διευθυντή ταχυδρομείου αλλά την αγόρασε το Μουσείο voor Communicatie στη Χάγη το 1926.

«Η τεχνολογία σάρωσης είναι παρόμοια με αυτή των ιατρικών σαρωτών CT, αλλά χρησιμοποιεί πολύ πιο έντονες ακτίνες Χ που μας επιτρέπουν να δούμε τα ελάχιστα ίχνη μετάλλου στο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε για να γραφτούν αυτές οι επιστολές. Στη συνέχεια, η υπόλοιπη ομάδα κατάφερε να μετατρέψει τις εικόνες σε γράμματα που μπορέσαν να ανοίξουν και να διαβάσουν για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια», αναφέρουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: CNN

Σχετικά άρθρα

Τα φυσιολογικά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης, «ασπίδα» κατά της Covid-19

Thomas Kavala 247

Προκαλεί ανησυχία το λιώσιμο των παγετώνων (Video)

Thomas Kavala 247

Οι γυναίκες είχαν πιθανώς υψηλή θέση στην Ισπανία την εποχή του Χαλκού

Thomas Kavala 247

Γάμοι και κηδείες μέσω… Live Streaming

Thomas Kavala 247

Διαδικτυακή εκδήλωση: Πρασινίζοντας το «Πράσινο», ελευθερώνοντας τους «ελεύθερους» χώρους

Thomas Kavala 247

Ζαρκάδια εμφανίστηκαν στο καταχιονισμένο αναψυκτήριο Ελασσόνας (video)

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα