Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Κομοτηνή

Τα Χριστούγεννα της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής στην σκιά του κορονοϊου

Χριστούγεννα για τους Ορθόδοξους Αρμενίους σήμερα και τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής φορούν τα καλά τους, ανταλλάσσουν ευχές, δέχονται ευχές από τους λοιπούς συμπολίτες τους (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους) κι απολαμβάνουν το δικό τους γιορτινό τραπέζι, όπως τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊο επιβάλλουν.

Επίκεντρο της γιορτής, σημείο αναφοράς για την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, ο Ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή.Χθες παραμονή, για πρώτη φορά μετά από πολλά –πολλά χρόνια δεν τηρήθηκε το έθιμο, των αρμένικων  καλάντων από πόρτα σε πόρτα όπως το συνηθίζουν. «Πάντα την παραμονή το βράδυ, μετά την λειτουργία οι Αρμένιοι, βγαίνουν και τραγουδούν τα κάλαντα στα Αρμενικα σπίτια και όχι μόνο» αναφέρει ο Κεβόρκ Μελκονιάν μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και σημειώνει ότι επρόκειτο για μια παράδοση που κρατάει αιώνες τώρα. «Είναι μια ψαλμωδία που μεταφέρει το μήνυμα της θείας γέννησης του Χριστού.» εξηγεί σημειώνοντας ότι τα σπίτια όλων όσους επισκέπτονται ανοίγουν την πόρτα για να τους υποδεχτούν φιλόξενα. Δεν παραλείπει δε να ευχηθεί μέσω της ΕΡΤ Κομοτηνής «με την γέννηση του Θεανθρώπου να γεννηθεί και ο δρόμος προς την λύτρωση μας από την πανδημία.»

Επίκεντρο της γιορτής, σημείο αναφοράς για την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, ο Ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Στο κέντρο της Κομοτηνής ευρισκόμενος «στο παλιό Αρμενιό» ( ονομάζεται έτσι η περιοχή λόγω του ότι σε αυτή παλαιότερα κατοικούσε η Αρμένικη κοινότητα Κομοτηνής) είναι ένας Χριστιανικός Αρμένικος Ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1834 στην Κομοτηνή.

φώτο: Κεβόρκ Μελκονιάν ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Σχετικά άρθρα

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Ροδόπη

Thomas Kavala 247

ΕΟΔΥ: Κανένα κρούσμα στη Ροδόπη 4 στην Ξάνθη

Thomas Kavala 247

Σίμος Μανασαρίδης: «Χάθηκαν» τα ακριβά ψάρια μαζί και οι πελάτες

Thomas Kavala 247

ΕΟΔΥ: 2 νέα κρούσματα Covid 19 στη Ροδόπη και 9 στην Ξάνθη

Thomas Kavala 247

Ξάνθη-Ένας αγρότης θυμάται: «Μια ζωή στο χωράφι»

Thomas Kavala 247

Β. Τερζάκη: Το καλό μέλι πρέπει οπωσδήποτε να ζαχαρώσει

Cristina Kavala247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα