Το μεγαλύτερο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Ανταρκτική: Μια ιστορική μέρα

Έγραψε ιστορία: Boeing 787 Dreamliner έγινε το μεγαλύτερο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Ανταρκτική

Νοε 19, 2023 - 04:00
 0
Το μεγαλύτερο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην Ανταρκτική: Μια ιστορική μέρα

Για πρώτη φορά στα χρονικά ένα επιβατικό αεροσκάφος Boeing 737 Dreamliner προσγειώθηκε με ασφάλεια σε παγωμένο διάδρομο σε απόμερο σημείο της Ανταρκτικής κι έγινε το μεγαλύτερο αεροπλάνο που έφθασε ποτέ στην έκτη ήπειρο. Το αεροσκάφος της Norse Atlantic Airways προσγειώθηκε στον διάδρομο Troll Airfield στις 02:01 τα χαράματα τοπική ώρα της Τετάρτης. «Είναι μεγάλη τιμή και ενθουσιασμός εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας Norse που πετύχαμε μαζί μια τόσο σημαντική στιγμή, της προσγείωσης του πρώτου 787 Dreamliner», δήλωσε ο CEO της Norse Atlantic Airways, Μπγιόρν Τόρε Λάρσεν. «Στο πνεύμα της εξερεύνησης, είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε σε αυτή τη σημαντική και μοναδική αποστολή», πρόσθεσε.

H αποστολή του Dreamliner

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Norse Atlantic η αποστολή του Dreamliner ήταν να μεταφέρει «απαραίτητο ερευνητικό εξοπλισμό και επιστήμονες στον απομακρυσμένο ερευνητικό σταθμό Troll στο Queen Maud Land, στην Ανταρκτική». Στην πτήση “Everglades”, που μετέφερε 12 τόνους ερευνητικού εξοπλισμού απαραίτητου για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής, επέβαιναν συνολικά 45 επιβάτες, ανάμεσά τους και επιστήμονες του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου, που λειτουργεί τον ερευνητικό σταθμό στο Jutulsessen του Queen Maud Land, περίπου 235 χιλιόμετρα από την ακτή.

«Η προσγείωση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες για τον ανεφοδιασμό στο Troll, κάτι που θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της νορβηγικής έρευνας στην Ανταρκτική», δήλωσε η Καμίλα Μπρέκε, διευθύντρια του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου. «Η πιο κρίσιμη πτυχή είναι η περιβαλλοντικό όφελος, που μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας μεγάλα και σύγχρονα αεροσκάφη αυτού του τύπου για το Troll». Η χρήση ενός μεγαλύτερου αεροπλάνου για την μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου «μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνολικών εκπομπών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην Ανταρκτική», πρόσθεσε.

Το δρομολόγιο του Boeing 787 Dreamliner προς την Ανταρκτική

Το αεροσκάφος απογειώθηκε την περασμένη Δευτέρα από το Όσλο της Νορβηγίας και έκανε μια στάση περίπου 40 ωρών στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, προτού αναχωρήσει για τον τελικό του προορισμό, την Ανταρκτική, σύμφωνα με τη Norse Atlantic. To Boeing 787 Dreamliner κατάφερε να πραγματοποιήσει μια πτήση μετ’ επιστροφής από το Κέιπ Τάουν στην Ανταρκτική χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά την Τετάρτη σε έναν «γαλάζιο διάδρομο πάγου» μήκος σχεδόν τριών χιλιομέτρων και πλάτους 60 μέτρων, κατασκευασμένο από πάγο.

«Είναι μια αληθινή απόδειξη της αξίας των άριστα εκπαιδευμένων και ειδικευμένων πιλότων και του πληρώματός μας, αλλά και του υπερσύγχρονου αεροσκάφους Boeing μας», τόνισε ο Λάρσεν. «Είναι μια αληθινή απόδειξη για τους άριστα εκπαιδευμένους και ειδικευμένους πιλότους και το πλήρωμά μας, και το υπερσύγχρονο αεροσκάφος Boeing μας», είπε ο Λάρσεν.