Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Χωροταξικό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων (Video)

Η ζωή στη γη εξαρτάται από τη θάλασσα, που καλύπτει το 71% της επιφάνειας της. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και την οικολογική ισορροπία στον πλανήτη. Πλούσιος θαλάσσιος κόσμος και πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες μοιράζονται τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, οι θάλασσες γίνονται πεδίο ενός αυξανόμενου ανταγωνισμoύ, για τον χώρο και τους πόρους, μεταξύ των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο τουρισμός και των νέων, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν νομοθεσία σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ευρώπη.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός επιδιώκει να διαχειριστεί όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που γίνονται στις θάλασσες και τις παράκτιες ζώνες και παράλληλα να προστατεύσει το οικοσύστημα και τους φυσικούς πόρους. Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό οριοθετούνται περιοχές για: υδατοκαλλιέργεια, αλιεία, εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυκλοφοριακές ροές, προστασία της βιοποικιλότητας και της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επιστημονική έρευνα, διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών, τουρισμό 

Η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία και θεσμοθέτησε το 2018 πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Ωστόσο εκκρεμεί η εκπόνηση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2021, για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης μέχρι τις 31 Μαρτίου τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν τα χωροταξικά σχέδια, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν. Η Επιτροπή δίνει μεγάλη έμφαση στα θαλάσσια χωροταξικά, γιατί σχετίζονται με την «Πράσινη Συμφωνία», την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη θάλασσα και τη ρύθμιση της σχέσης ανθρώπινων  δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος. Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής χωροταξικού, περιβαλλοντικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλίας Μπεριάτος ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι κύριο εργαλείο για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. Η αρχή έγινε το 2007 με τη Γαλάζια Βίβλο και στη συνέχεια, το 2014, με την οδηγία για τον χωροταξικό σχεδιασμό την οποία η Ελλάδα ενσωμάτωσε το 2018. Μπορεί πλέον να μην επαρκεί ο χρόνος για περιφερειακά χωροταξικά, αλλά είναι σημαντικό ότι θα χαραχθεί εθνική θαλάσσια στρατηγική η οποία θα ενσωματωθεί στην εν γενεί εθνική στρατηγική χωροταξίας, τόνισε ο κ.Μπεριάτος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Σχετικά άρθρα

Οι ΚΑΔ που λειτουργούν από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Thomas Kavala 247

Με ραντεβού εκτός και εντός αναμένει η αγορά το «πράσινο φως» για άνοιγμα (video)

Thomas Kavala 247

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ζήτησε συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για Λιγνίτη, target model, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ

Thomas Kavala 247

Πώς θα δοθούν τα voucher σε 560.000 δικαιούχους για laptop και tablet

Thomas Kavala 247

ΕΣΕΕ: Οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν

Thomas Kavala 247

Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και ανέργους – Ως τις 19/1 οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 5

Thomas Kavala 247
KAVALA 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα