Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021
Open Popup

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Ελληνοτουρκικά νέα: Απαράδεκτες, προκλητικές και αβάσιμες οι τουρκικές απειλές

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Η απάντηση αυτή έρχεται μετά τις νέες απειλές που εξαπέλυσε η Άγκυρα δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα δώσει απάντηση και στο πεδίο. Με ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ , απειλεί την Κύπρο με επέμβαση σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις και εξαπολύει κατηγορίες για προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής θέτουν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης την τουρκική προκλητικότητα Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου θα θέσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων που συνεχίζονται παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ε.Ε. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η Τουρκία δεν σέβεται την συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό από την στιγμή που δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις ενώ δεν ελέγχει τους διακινητές στα παράλια. Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ζήτημα την παραβατικότητας της Άγκυρας στα Βαρώσια, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στο κυπριακό καθώς εμμένει στην δημιουργία δύο κρατών κάτι που Αθήνα και Λευκωσία έχουν απορρίψει από την πρώτη στιγμή. Την στάση της Τουρκίας είχε καταδικάσει και η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. με τον Ζοζέπ Μπορέλ να τονίζει πως ετοιμάζεται λίστα με κυρώσεις απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ Στη χθεσινή του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: “Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε την Πέμπτη σύντομη συνάντηση με τον υπουργό ‘Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ και μετά από αίτημα του Τούρκου ομολόγου του.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Τόνισε, δε, τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Latest Posts

Μην χάσετε

Να κρατήσουμε επαφή

Για ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα, προσφορές και ειδικές ανακοινώσεις.