Οικονομία

ΠΟΥ:»Πολύ υψηλό» το επίπεδο της απειλής-Οι οικονομικές επιπτώσεις-Το χιούμορ στη μάχη κατά του κορονοϊού (video)

ΠΟΥ:»Πολύ-υψηλό»-το-επίπεδο-της-απειλής-Οι-οικονομικές-επιπτώσεις-Το-χιούμορ-στη-μάχη-κατά-του-κορονοϊού-(video)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κοροναϊός, ο οποίος έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο. Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας για τον κοροναϊό στις 6 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι απώλειες στα χρηματιστήρια είναι τεράστιες, στη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί σχεδόν κατά 6%, στα 44,26 δολάρια το βαρέλι.

Η απειλή της ύφεσης προκαλεί πιέσεις στα ομόλογα

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω και οι αποδόσεις να σημειώσουν άνοδο.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνονταν στο 1.32% από 1,22% χθες του 5ετους στο 0,52% από 0,47% και του 15ετούς το 1,79% από 1,74%.

Η επερχόμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού προκαλεί ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα των πιο ευάλωτων κρατών, ευνοώντας ταυτόχρονα τα ομόλογα της Γερμανίας.

Η HSBC σε σημερινή της ανάλυση προεξοφλεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολο της θα εμφανίσει αρνητικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Η ανάλυση στηρίζεται στο ότι οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, συμβάλλουν σε ποσοστό 13% στο ΑΕΠ της περιοχής. Η μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, εκτιμά η HSBC, δύσκολα θα υπερκαλυφθεί ακόμη και αν στα επόμενα τρίμηνα η οικονομία εμφανίσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικότερα δε για χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ένα ακόμη έτος μείωσης για το ΑΕΠ τους σηματοδοτεί την ένταξη τους σε υφεσιακό κύκλο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος εκδηλώθηκαν και σήμερα εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς από τις συναλλαγές των 116 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν , τα 94 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,31%, από 1,18% χθες, έναντι -0,62% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,93% από 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0956 δολ. από 1,0952 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για άμεση μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από την Fed επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο. Από την άλλη πλευρά, στην ευρωζώνη η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα λάβουν τα κατάλληλα δημοσιονομικά μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία, μετά και από σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στηρίζει το ευρώ. Επίσης, ευνοϊκά ήταν για το ευρώ τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0977 δολ.

Υποχωρεί τη τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί περαιτέρω σήμερα, μετά το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, υπό την πίεση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και τις ανησυχίες ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση στην παγκόσμια ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Γύρω στις 18.25, το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 6,01%, στα 44,26 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε πέσει ακόμη και στα 43,85 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σήμερα στα 50,32 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 3,58% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Επιπτώσεις

Πέντε Ρώσοι μεγιστάνες είχαν απώλειες 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα εξαιτίας του κοροναϊού, όπως γράφει η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes.

Μειώσεις δρομολογίων και εξοικονόμηση δαπανών ανακοινώνουν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω μείωσης της ζήτησης.

Ακυρώθηκε η διεθνής έκθεση πολυτελών ρολογιών «Watches and Wonders Geneva» λόγω του κοροναϊού.

Μεγάλο πλήγμα υπέστη η αυτοκινητοβιομηχανία από την ακύρωση της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, γιατί οι μάρκες έχασαν την δημοσιότητα που περίμεναν να πάρουν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 160 εκθέτες είχαν προγραμματιστεί να αναδείξουν τα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες τους κατά την 90η Έκθεση της Γενεύης, η οποία επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 5 Μαρτίου και θα διαρκούσε μέχρι τις 15 Μαρτίου.Η BMW και η Mercedes-Benz, δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το livestream για να παρουσιάσουν το BMW Concept i4 και την ανανεωμένη Mercedes E Class, αναφέρει το Reuters.

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Παρότι η Κίνα ήταν έως πρότινος η μοναδική εστία του κοροναϊού παγκοσμίως, ο κίνδυνος πολλαπλασιάστηκε με την εμφάνιση του ιού σε νέες χώρες-πηγές όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία. Ήδη σχεδόν 50 χώρες έχουν πληγεί, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Στην Κίνα, απ’ όπου ξέσπασε για πρώτη φορά η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, ο ιός έχει σκοτώσει 2.791 ανθρώπους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία.

Στους 34 έφτασαν οι νεκροί στο ΙΡΑΝ, ενώ τα κρούσματα του κορoνοϊού ξεπέρασαν τα 2.300 στη βόρεια Κορέα. Τα πρώτα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα σε Ολλανδία Λιθουανία, Λευκορωσία, Ισλανδία.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νιγηρία, ένας Ιταλός, εισήλθε στη χώρα με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Υγείας της Πολιτείας Λάγκος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο άνδρας ταξίδεψε από το Μιλάνο και έφτασε στη Νιγηρία το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, πέρασε τη νύκτα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγκος και στη συνέχεια πήγε στην εργασία του, στη γειτονική πολιτεία Ογκούν, εξήγησε ο επιθεωρητής Ακίν Αμπαγιόμι.

Οι αρχές της Ελβετίας απαγορεύουν όλες τις εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων.Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αλέν Μπερσέ, υπάρχουν τώρα 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα.

Τα περίπου 60 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία. Επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess ο πρώτος Βρετανός υπήκοος που πέθανε από τον Covid-19.Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κοροναϊού (COVID-19) στην Κροατία, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε πέντε, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Βίλι Μπέρος.

Πρόκειτα για άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους νοσούντες από τον ιό και νοσηλεύονται, με ήπια συμπτώματα, στο νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ, «Fran Mihaljevic», όπως ανέφερε ο κ. Μπέρος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού σε δύο άνδρες, που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, με το Μεξικό να γίνεται η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται από τον ιό.

Σε καραντίνα οι πελάτες δύο ξενοδοχείων στο Αμπού Ντάμπι.Ακόμη οκτώ νεκροί από τον covid-19 στο Ιράν, όπου τα κρούσματα πλέον φτάνουν τα 388. Κλειστά για τρεις ημέρες όλα τα σχολεία της χώρας.

Άλλα δύο κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, η Ρουμανία με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την Τετάρτη να ανέρχεται πλέον στους τρεις ασθενείς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου.

Κρούσμα και σε σκύλο ασθενούς στο Χονγκ Κονγκ

Ο σκύλος μίας ασθενούς από τον νέο κοροναϊό στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε καραντίνα σήμερα αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, ανακοίνωσαν οι αρχές, αν και προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί η ασθένεια μεταδίδεται από τα ζώα συντροφιάς στους ανθρώπους.

Ανησυχία ΠΟΥ για τα περιστατικά αναμόλυνσης του ιού

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμάιερ δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ. Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Έτοιμη για δράση και η ΕΕ

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 6 Μαρτίου με αντικείμενο την επιδημία του κοροναϊού. Στην προηγούμενη έκτακτη συνάντησή τους, για τον ίδιο λόγο, οι υπουργοί αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κοροναϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο, που είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι να υπάρξει πρόνοια για όσους επηρεάζονται και να καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά και ότι οι υπουργοί είναι σε συνεχή επικοινωνία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Ιταλία πολεμά με χιούμορ την επιδημία

Το Μιλάνο, που βρίσκεται στα 60 χιλιόμετρα από την εστία της μετάδοσης στην Λομβαρδία, έχει ήδη λανσάρει την μόδα του «apérivirus». Είναι η μιλανέζικη εκδοχή του «happy hour», όπου μπορεί να πιει κανείς ένα απεριτίφ μασουλώντας κάτι μικρό σε χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές. Αρχικά, τα μπαρ είχαν κλείσει στο Μιλάνο την ώρα του απεριτίφ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

🇮🇹😷 #Apérivirus à Milan, masques de protection fabriqués avec un pot de #Nutella, «Corona Cake»… L’#Italie combat aussi par l’#humour le #coronavirus. #Insolite https://t.co/ctDx2K1h2U

— L’essentiel (@lessentiel) February 28, 2020

Το ζαχαροπλαστείο Gelateria Infinito, στα περίχωρα της Κρεμόνα, άλλη περιοχή της Λομβαρδίας όπου έχουν εντοπισθεί πολλά κρούσματα, απαντά στον ιό με ένα γλυκό από παγωτό που ονομάζει «Corona Cake» και είναι διακοσμημένο με τις χαρακτηριστικές προεξοχές του νέου κινεζικού ιού Covid-19 που θυμίζουν κορώνα.

Sorveteria de Cremona cria o sorvete CORONA-CAKE. Gelateria Infinito di via Colombo a Casalmaggiore, in provincia di Cremona.#COVID2019 #coronavirusbrasil #foodfantasy #Milanononsiferma #saopaulo pic.twitter.com/yDq7dlzzNs

— VETRINA FASHION MILANO (@VetrinaFashion) February 28, 2020«Το ξέρουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό, αλλά πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την στενοχώρια και τον φόβο τα προβλήματα. Το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες και να παραμείνουμε ήρεμοι. Αν στο μεταξύ φάμε ένα καλό παγωτό, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάνει κακό», εξηγούν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος Αντρέα Σκιράλι και η γυναίκα του Ντανιέλ στην εφημερίδα La Repubblica.

Οι Ιταλοί ξεδιπλώνουν το χιούμορ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρίθμητες φωτογραφίες και βίντεο.

A #Milano siamo troppo avanti ahahahah pic.twitter.com/JpKdAV88hM

— Skilly 🌍 🌱🏳️‍🌈 (@LaSkilly) February 25, 2020

Τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι ιταλικές αρχές δίνουν επίσης ευκαιρία για καλαμπούρια.

sneezing in public #covid19italy… and BTW that’s the right pronounce: after a sneeze you have to say `orca🅱️adonna pic.twitter.com/9hbK9oeUHC

— Dario Tranchitella (@tranchitellad) February 27, 2020

Ενα βίντεο δείχνει μία ηλικιωμένη γυναίκα να φτερνίζεται. Ενα δευτερόλεπτο μετά, μέλη των ειδικών δυνάμεων εισβάλλουν στο σπίτι της από την πόρτα, το παράθυρο και την στέγη.

Άλλο βίντεο δείχνει μία γυναίκα να εκρήγνυται: «(Με τα σχολεία κλειστά) έπειτα από μία βδομάδα κλεισμένα στο σπίτι, αν τα παιδιά μου δεν πεθάνουν από τον ιό, θα τα σκοτώσω εγώ!».

Το χιούμορ επιστρατεύουν και πολίτες άλλων χωρών.

This hairdresser cuts the hair of these clients remotely to avoid contact #coronavirus #COVID19 #COVID2019 #CoronaVirusUpdates #COVIDー19 #Covid_19 #koronavirusu pic.twitter.com/3Um6tQDTWo

— COVID-19 (@COVID_19_News) February 27, 2020

Αλλά η πλάκα έχει και όρια: η αστυνομία οδήγησε στην δικαιοσύνη έναν άνδρα από την βόρεια Ιταλία που πόσταρε ψεύτικη selfie μπροστά από νοσοκομείο δηλώνοντας ότι είναι θετικός στον Covid-19 και συμβουλεύοντας όλους τους φίλους και γνωστούς να κάνουν τεστ.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μακραίνει ο κατάλογος των χωρών εξάπλωσης του κορονοϊού-«Βουτιά» στα χρηματιστήρια (video)

Σχετικές αναρτήσεις

10,8 εκατ. ευρώ για 500 κινητές μονάδες ελέγχου βιολογικού υλικού για τον κορονοϊό

kavala247

Γιορτή της Ναυτιλίας – Βραβεία Lloyd’s: Oι νικητές για το 2019

kavala247

Ο κορονοϊός «γκρεμίζει» τις διεθνείς αγορές-Το ΔΝΤ ζητά συντονισμένη διεθνή απάντηση (video)

kavala247

Αφήστε ένα σχόλιο

Τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογία όπως τα cookies στον ιστότοπό μας, για εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, Κάντε κλικ παρακάτω για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στο web. Αποδέχομαι Περισσότερα