Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Απέρριψαν το σχέδιο συμπερασμάτων Ιταλία και Ισπανία

Σύνοδος-Κορυφής-ΕΕ:-Απέρριψαν-το-σχέδιο-συμπερασμάτων-Ιταλία-και-Ισπανία

Το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό συντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, με τις δύο χώρες να αντιτίθενται στο γεγονός ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων δεν προέβλεπε αναφορά στο ευρω-ομόλογο και τον ρόλο του ESM για την στήριξη των χωρών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν στην χωρίς όρους επιστράτευση του ESM και των κορωνο-ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας. Οι χώρες του Βορρά και ειδικά οι Γερμανία και Ολλανδία δεν θέλουν να υπάρξουν τέτοιες δραστικές λύσεις άμεσα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποιες είναι οι οικονομικές της επιπτώσεις.

Ο διαχωρισμός εκφράστηκε προχθές αλλά και χθες στο Eurogroup, οπότε εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με την επιστολή τους οι ηγέτες ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές αναρτήσεις

COVID-19: Αδιάκοπη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο (video)

kavala247

Χονγκ Κονγκ: Nέες κινητοποιήσεις και παρέμβαση της αστυνομίας

kavala247

Συνελήφθη πλοίαρχος πλοίου που φέρεται ότι μετέφερε όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη

kavala247

Αφήστε ένα σχόλιο

Τόσο εμείς όσο και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογία όπως τα cookies στον ιστότοπό μας, για εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, Κάντε κλικ παρακάτω για να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στο web. Αποδέχομαι Περισσότερα