Kavala247.gr | Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Ακίνητα: Έτσι θα δηλώσετε τα αδήλωτα τετραγωνικά – Η διαδικασία και οι “παγίδες”

Ακίνητα:-Έτσι-θα-δηλώσετε-τα-αδήλωτα-τετραγωνικά-–-Η-διαδικασία-και-οι-“παγίδες”

Έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα “ξεχασμένα”τετραγωνικά μέτρα στους δήμους τους προκειμένου να απαλλαγούν από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις. Η ρύθμιση αυτή αφορά όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να γλιτώσουν από δημοτικά τέλη και φόρους δεκαετίας.

Καλό θα ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δηλαδή αυτοί που από παλιά έχουν δηλώσει τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, αυτοί που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα αλλά και όσοι έχουν αδήλωτα τετραγωνικά για οποιονδήποτε λόγο να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν στους οικείους δήμους, ώστε να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη, τόσο για παρελθόν όσο και για το μέλλον. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα ( πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) αλλά αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

Η διαδικασία είναι απλή. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά με ένα κλικ από τον υπολογιστή τους. Θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ της ΚΕΔΕ και να πατήσουν πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τμ ακινήτων”. Η είσοδος της όρθωσης τμ ακινήτων”. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet ενώ δεν χρειάζεται να συνυποβάλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντα, που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένο στον δήμο.

Πώς γίνεται η επιλογή κατηγορίας για ηλεκτροδοτούμενα ή μη κτίρια

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή της ΚΕΔΕ για τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προχωρήσει στη “Δημιουργία Νέας Δήλωσης “ και να επιλέξει να η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

Με κλικ στην κατηγορία “Ηλεκτροδοτούμενα” καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητo χωρίς αρ. Παροχής, πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”.

Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης .

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα “Μη ηλεκτροδοτούμενα”, όπου κάθε δήλωση γίνεται ανά ακίνητο.

Στην κατηγορία αυτή καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

-Επιφάνειες κτισμάτων με “κομμένη “παροχή ρεύματος λόγω διακοπής ( όχι οφειλής).

– Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για τη υποβολή σε δημοτική φορολογία .

– Επιφάνειες κτισμάτων , αποπερατωμένων ή μη που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ και

– Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Η δίμηνη λειτουργία της πλατφόρμας έχει αναδείξει και κάποιες κατηγορίες τετραγωνικών που δεν μπορούν να δηλωθούν. Η πλατφόρμα λοιπόν δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτη ακινήτου να διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι διαχειριστής της πολυκατοικίας .Επίσης να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος από επαγγελματική κατοικία και αντίστροφα , κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Επίσης δεν είναι εφικτό να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου αλλά και τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος , χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Αν για κάποιο ακίνητο δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον οικείο δήμο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι παγίδες μετά την υποβολή των δηλώσεων

Μετά την υποβολή των δηλώσεων οι υπηρεσίες των δηλώσεων οι υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων θα τις επεξεργάζονται και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενα δημοτικά τέλη από 1/1/2020 και μετά,τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης είτε με συμπερίληψη τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η διασταύρωση των δεδομένων.

Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τ.μ των κτισμάτων , όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρημένο στο Taxisnet για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας .Για τα ακίνητα που θα βρεθούν με διαφορές στο εμβαδόν θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ θα επιβληθεί και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κλπ.

Επίσης αν υπάρχει μέρος της επιφάνειας που δεν είναι ρυθμισμένο (π.χ ημιυπαίθριοι χώροι, άλλες πολεοδομικές παραβάσεις) τότε ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με πρόστιμο της αυθαίρετης επιφάνειας.

Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ . Θα ακολουθήσουν επεξεργασία της δήλωσης και προσαρμογή των δηλούμενων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμοδίου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης. Οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως μετά τη λήξη προθεσμίας θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα , οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9 ,στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση , γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Σχετικές αναρτήσεις

Ιστορική “βουτιά” στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Kavala 247

Σκέψεις για περιβαλλοντικό τέλος και στα πλαστικά μιας χρήσης

Kavala 247

Δώρο Πάσχα: Πώς και πότε θα καταβληθεί – Ο τρόπος υπολογισμού

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα