Kavala247.gr | Τα Νέα της Καβάλας και της Θάσου Online
Οικονομία

Tο φορολογικό «πακέτο» της κυβέρνησης για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και ιδιοκτήτες

tο-φορολογικό-«πακέτο»-της-κυβέρνησης-για-εστίαση,-τουρισμό,-μεταφορές-και-ιδιοκτήτες

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης – Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μπορεί, μετά από σχετική εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου, οι συναρμόδιοι υπουργοί τουρισμού και ανάπτυξης να έχουν ενημερωθεί να μην προχωρούν σε υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να πάρει γρήγορες αποφάσεις για τομείς που «καίγονται» λόγω της κρίσης με τον κορωνοϊό. 

Το ζητούμενο είναι ένα φορολογικό πακέτο που θα αφορά την εστίαση, τον τουρισμό αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να δεχθούν ενοίκια μειωμένα κατά 40% από πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους.

Η προεργασία του πακέτου έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και πλέον θα πρέπει να επιλεγούν οι τελικές λύσεις για την κάθε κατηγορία.

Εστίαση – τουρισμός – μεταφορές

Σε ό,τι αφορά τον ευαίσθητο τομέα της εστίασης που αφορά και τα ξενοδοχεία ο οποίος περιμένει ακόμη να επαναλειτουργήσει μετά από περίπου δυο μήνες αναγκαστική ανατολή λειτουργίας ο στόχος είναι να ελαφρυνθεί ο ΦΠΑ .

Συγκεκριμένα αναμένεται να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ των σερβιριζόμενων, αφεψημάτων όπως ο καφές το τσάι η σοκολάτα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του τζίρου των καφετεριών από το 24% στο 13%, κάτι μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και να εγκριθεί με διαδικασία fast track και από τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ο κλάδος της εστίασης πιέζει για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο από το 13% στο 12% ή ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή του.

Μια τέτοια μείωση θα ισοδυναμούσε, ωστόσο, με μια απώλεια εσόδων πάνω από 800 εκ ευρώ ( κάτι που δεν αντέχει προς το παρόν ο προϋπολογισμός ) και μάλιστα σε ένα φόρο που έχει φοροδιαφυγή πάνω από 60%. Επιπλέον οι οριζόντιες μειώσεις ΦΠΑ περνούν και από αυστηρότερους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, η μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και η κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων όταν θα προχωρήσουν όμως και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από τα 540 δις ευρώ .

Η προκαταβολή φόρου

Ως μόνο οριζόντιο μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 75% ή το 50% για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, εξετάζονται σενάρια η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για το 2021 όταν θα δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020 .

Μέτρα για τους ιδιοκτήτες

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι υποχρεώθηκαν να δεχθούν ενοίκια μειωμένα κατά 40% από τις πληττόμενες επιχειρήσεις τους εργαζόμενους τους αλλά και τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι:

Να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος ( πχ 50 -60% ) από το απωλεσθέν εισόδημα από τα νοίκια από τον ΕΝΦΙΑ του 2020 που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων .


Να μην φορολογηθούν για το εισόδημα που είχαν από τα μειωμένα νοίκια για το τρίμηνο που εισέπρατταν το 60% του ενοικίου.

Ως γνωστό το εισόδημα από τα ενοίκια υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση η οποία κλιμακώνεται με συντελεστές που ξεκινούν από το 15% για τα πρώτα 12.000 και 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

Η δεύτερη λύση που προκρίνεται είναι στην δήλωση εισοδημάτων για τον επόμενο χρόνο οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το μειωμένο νοίκι για ένα τρίμηνο ή και παραπάνω να το δηλώσουν στο έντυπο Ε2 και να μην φορολογηθούν αναλογικά για τους μήνες του μειωμένου ενοικίου Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει αναρτημένο ηλεκτρονικό συμβόλαιο που θα αναφέρεται το μηνιαίο νοίκι και η υπεύθυνη δήλωση ή κανονική δήλωση του ιδιοκτήτη για το μειωμένο μίσθωμα

Σχετικές αναρτήσεις

Κοινωνικός Τουρισμός: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Kavala 247

Νέες τάσεις καταναλωτικής διάθεσης εμφανίζει η επόμενη ημέρα της αγοράς στην Αττική

Kavala 247

Ευρωπαϊκό μήνυμα προς το γερμανικό δικαστήριο για το QE της ΕΚΤ: Μόνο αρμόδιο το ΔΕΕ για το δίκαιο της ΕΕ

Kavala 247

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα