Αδιέξοδο με την ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τα νερά του Άρδα

Aδιέξοδο έχει δημιουργηθεί με την ελληνοβουλγαρική συμφωνία περί διαχείρισης των νερών του ποταμού Άρδα. Το διμερές Σύμφωνο που είχε διάρκεια 60 ετών, κανονικά έληξε σήμερα 9 Ιουλίου, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και επίσημη ενημέρωση.Βέβαια, όσοι είναι από τον Έβρο, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η ροή υδάτων του Άρδα για τους αγρότες του βορείου τμήματος του νομού. Περίπου 200.000 στρέμματα καλλιεργειών στηρίζονται σ’ αυτά τα νερά. Τι θα γίνει αν η Βουλγαρία αποφασίσει να τραβήξει το θέμα στα άκρα και εμποδίσει τη ροή των υδάτων στο φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ; Πώς θα ποτιστούν όλες αυτές οι καλλιέργειες μέσα στο καλοκαίρι;Κι εδώ πλέον μπαίνουν τεράστια ερωτηματικά. Από στελέχη κυβερνητικά ακούμε οτι δεν προχώρησε το θέμα γιατί στη Βουλγαρία δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία. Μα η Βουλγαρία είχε κυβέρνηση πριν λίγο καιρό, το προηγούμενο εξάμηνο, πέρσι, πρόπερσι. Η Ελλάδα περίμενε τελευταία στιγμή για να λύσει το θέμα με νέα συμφωνία;Κι ας δεχθούμε οτι για κάποιους λόγους η Βουλγαρία θέλει να πιέσει, ώστε να πάρει άλλα ανταλλάγματα (άραγε είναι και χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης μέσα σ’ αυτά;). Εσύ ως Ελλάδα τι έκανες γι’ αυτό; Δεν έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να πιέσεις μια γειτονική χώρα με την οποία είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συνεταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;Δυστυχώς για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Ας ελπίσουμε η εξέλιξη να είναι θετική και να μην αντιμετωπίσει ο Έβρος μια ακόμη καταστροφή. Μετά τις πυρκαγιές, να έχουμε και ξηρασία. 

Ιούλ 10, 2024 - 03:00
 0  5
Αδιέξοδο με την ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τα νερά του Άρδα


Aδιέξοδο έχει δημιουργηθεί με την ελληνοβουλγαρική συμφωνία περί διαχείρισης των νερών του ποταμού Άρδα. Το διμερές Σύμφωνο που είχε διάρκεια 60 ετών, κανονικά έληξε σήμερα 9 Ιουλίου, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και επίσημη ενημέρωση.

Βέβαια, όσοι είναι από τον Έβρο, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η ροή υδάτων του Άρδα για τους αγρότες του βορείου τμήματος του νομού. Περίπου 200.000 στρέμματα καλλιεργειών στηρίζονται σ’ αυτά τα νερά. Τι θα γίνει αν η Βουλγαρία αποφασίσει να τραβήξει το θέμα στα άκρα και εμποδίσει τη ροή των υδάτων στο φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ; Πώς θα ποτιστούν όλες αυτές οι καλλιέργειες μέσα στο καλοκαίρι;

Κι εδώ πλέον μπαίνουν τεράστια ερωτηματικά. Από στελέχη κυβερνητικά ακούμε οτι δεν προχώρησε το θέμα γιατί στη Βουλγαρία δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία. Μα η Βουλγαρία είχε κυβέρνηση πριν λίγο καιρό, το προηγούμενο εξάμηνο, πέρσι, πρόπερσι. 

Η Ελλάδα περίμενε τελευταία στιγμή για να λύσει το θέμα με νέα συμφωνία;

Κι ας δεχθούμε οτι για κάποιους λόγους η Βουλγαρία θέλει να πιέσει, ώστε να πάρει άλλα ανταλλάγματα (άραγε είναι και χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης μέσα σ’ αυτά;). Εσύ ως Ελλάδα τι έκανες γι’ αυτό; Δεν έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να πιέσεις μια γειτονική χώρα με την οποία είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συνεταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Ας ελπίσουμε η εξέλιξη να είναι θετική και να μην αντιμετωπίσει ο Έβρος μια ακόμη καταστροφή. 

Μετά τις πυρκαγιές, να έχουμε και ξηρασία.