Aλεξανδρούπολη: Επίτιμος δημότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος

Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανακήρυξε το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχτές στο χώρο της αποθήκης 2 στο λιμάνι , στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων 2024. «Η  ανακήρυξη αυτή από τον Δήμαρχο σε επίτιμο Δημότη μπορεί να αποτελέσει κοινωνική, πνευματική και ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Μάι 15, 2024 - 17:00
 0  7
Aλεξανδρούπολη: Επίτιμος δημότης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανακήρυξε το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχτές στο χώρο της αποθήκης 2 στο λιμάνι , στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων 2024.

«Η  ανακήρυξη αυτή από τον Δήμαρχο σε επίτιμο Δημότη μπορεί να αποτελέσει κοινωνική, πνευματική και εθνική στήριξη του λαού  καθώς  και ευκαιρία καλλιέργειας της ιστορικής συνείδησης του», ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γκουγκουλάκης ο οποίος ανέγνωσε στην αρχή της εκδήλωσης την απόφαση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του Μακαριότατου σε επίτιμο δημότη και πρόσθεσε:  “Το Δ.Σ. ανακηρύττει  τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ. κ. Γεώργιο, επίτιμο Δημότη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ως άξιο και σεπτό πρόσωπο, λαμπάδα φωτός, που φωτίζει, μεταδίδει και συνεχίζει την ένδοξη ιστορία μας, αφήνοντας χαραγμένα έκδηλα στην καρδιά μας τα μύχια και πολυπόθητα αιτήματα, που η κοινή ιστορία μας διαθέτει”.

 Στην συνέχεια  ο κ. Γκουγκουλάκης παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο σε  πάπυρο  την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του σε επίτιμο Δημότη.

«50 χρόνια μετά εμείς δεν ξεχνούμε. Εμείς οι Θρακιώτες που υπομείναμε, βιώσαμε, αντέξαμε 600 ολόκληρα χρόνια κατοχής και υποδούλωσης, δεν ξεχνούμε. Με πίστη, υπομονή και επιμονή σηκωθήκαμε, παλέψαμε και καταφέραμε την ένωση,.. την ενσωμάτωση της πολύπαθης Θράκης μας στον κορμό της μητέρας πατρίδας, στον εθνικό κορμό του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, μόλις πριν από 104 χρόνια.  Ως Θρακιώτες μάθαμε από τους προγόνους μας, από τις ιστορίες, τα βιώματα και τις αφηγήσεις τους τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει ξεριζωμός και εκτοπισμός,» ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωάννης Ζαμπούκης και πρόσθεσε «εμείς λοιπόν οι Θρακιώτες, μάθαμε να μην ξεχνούμε τους αδελφούς μας στην Κύπρο. Και κάθε ημέρα παλεύουμε να έρθουμε πιο κοντά, αξιοποιώντας κάθε μέσο που μας προσφέρει η σύγχρονη πραγματικότητα. Κι επειδή η δύναμη της ελληνικής ψυχής, που βρίσκεται στα τρίσβαθα της ιστορικής ζωής των ακριτών της Κύπρου και του Έβρου, ενισχύεται με την παρουσία, την τοποθέτηση και τη δράση άξιων προσώπων, όπως του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, που βαδίζουν πιστά στην ιστορική πορεία του Γένους και των γνωρισμάτων του πνευματικού Πολιτισμού μας, είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, αλλά και όλων των δημοτών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, που επί δικής μου θητείας ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, να ζω την ευτυχή στιγμή ανακήρυξης του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε δημότη Αλεξανδρούπολης».

«Ανέρχομαι, με βαθιά συγκίνηση, στο βήμα τούτο μετά την ανακήρυξή μου σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης, για να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη μεγάλη τιμή που μου αποδώσατε», ανέφερε στην αντιφώνηση του ο Μακαριότατος Κύπρου και πρόσθεσε: «αισθάνομαι ότι η τιμή αποδίδεται στον δισχιλιόχρονο θεσμό που εκπροσωπώ και που έχει άμεση σχέση με την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, την Αυτοκέφαλη, δηλαδή, Εκκλησία μας, που αναδείχτηκε πυξίδα του γένους, κέντρο στο οποίο συνέρχονται όλες οι σωστικές ακτίνες του Ελληνισμού. Ως άτομο δεν νιώθω να έχω προσφέρει κάτι το σημαντικό για να δικαιούμαι της ιδιαίτερης αυτής τιμής. Κάθε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όμως, από τη θέση του είναι πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες του λαού για ελευθερία, προκοπή και ανάπτυξη. Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον θεσμό, που είναι η εστία και του θρησκευτικού και του εθνικού φρονήματος του Κυπριακού λαού νιώθω να απονέμεται, σήμερα, η τιμή».

www.ertnews.gr