Αλεξανδρούπολη: Συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού

Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACTIV, το οποίο ασχολείται με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω μειωμένης χρήσης  των ψηφιακών τεχνολογιών από ειδικές ομάδες πληθυσμού ,συμμετέχει για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. «Το πρόγραμμα έχει να κάνει με ειδικές ομάδες πληθυσμού της πόλης, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την μη σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων. Στοχεύει στο ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Νοε 20, 2023 - 18:00
 0
Αλεξανδρούπολη: Συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού
ipad-820272_1920-2

Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACTIV, το οποίο ασχολείται με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω μειωμένης χρήσης  των ψηφιακών τεχνολογιών από ειδικές ομάδες πληθυσμού ,συμμετέχει για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

«Το πρόγραμμα έχει να κάνει με ειδικές ομάδες πληθυσμού της πόλης, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την μη σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων. Στοχεύει στο να εντοπίσει κάποιες συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένους ,άνεργους Ρομά κ.α., με σκοπό να εντοπίσει, εάν ανήκουν σε μια από τις τρεις κατηγορίες που είναι: Σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα σύγχρονα μέσα για την καθημερινή τους εξυπηρέτηση, σε αυτούς οι οποίοι τα χρησιμοποιούν, όχι όμως με αποτελεσματικό τρόπο και σε αυτούς που χρειάζονται μια αισθητή βελτίωση σε αυτές τις δεξιότητες,  για να μην αποκλείονται από την καθημερινότητα τους,», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας o εξωτερικός συνεργάτης του Δήμου στο πρόγραμμα κ. Καραμάρκος Κωνσταντίνος.

Στο  πρόγραμμα συμμετέχουν εννέα εταίροι από Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία, Γαλλία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Στην Τοπική Ομάδα του Δήμου συμμετέχουν περίπου δεκαπέντε φορείς ,όπως υπηρεσίες του Δήμου, Πανεπιστήμιο, Σύλλογος Τεχνολόγων που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα αποκλεισμού και ιδιαίτερα του ψηφιακού αποκλεισμού, οι οποίοι θα  προσπαθήσουν ο κάθε ένας από την πλευρά του να εντοπιστούν αυτές οι ομάδες.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία αναλύθηκαν: Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον ψηφιακό αποκλεισμό, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί με βάση το προφίλ των πόλεων που συμμετέχουν, ο εντοπισμός κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη υποστήριξης στη χρήση των ψηφιακών μέσων & εργαλείων, όπως και οι κατευθύνσεις που θα ληφθούν υπόψη για τις δράσεις έως το 2025 που ολοκληρώνεται το έργο, με την παραγωγή ενός Σχεδίου Δράσης, με σαφή στόχευση κοινωνικές ομάδες αναφοράς με τις μεγαλύτερες ανάγκες υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμάρκο, επόμενο βήμα αποτελεί η συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Δράσης της Αλεξανδρούπολης, που θα διερευνήσει διεξοδικά τις τοπικές ανάγκες και θα αναζητήσει τρόπους επίλυσης τους, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου, που λειτουργεί κυρίως ως υποστηρικτικός οργανισμός στο συγκεκριμένο αντικείμενο – εργαλείο αστικής πολιτικής.

www.ertnews.gr