Αλλαγές στο ΕΣΥ: Αυξήσεις σε νοσηλευτές, τέλος Μαΐου το «βραχιολάκι» εφημερίας

Με έμφαση στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλει σειρά παρεμβάσεων που αγγίζουν τον πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών: αναδιοργάνωση εφημεριών, αυξήσεις στους νοσηλευτές, αναβάθμιση της φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς και ρυθμίσεις για επαγγέλματα υγείας όπως οι ψυχολόγοι και οι διαιτολόγοι. Στη συνέντευξή του στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι στόχος του είναι η ποιοτική μεταμόρφωση του ΕΣΥ, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Ταμείο Ανάκαμψης και η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.
Αυξήσεις στους νοσηλευτές – Προτεραιότητα η αναγνώριση της προσφοράς τους
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνωρίζει ότι οι νοσηλευτές αποτελούν τους «αδικημένους» του συστήματος Υγείας και δηλώνει ότι προχωρά ήδη στην κατάρτιση σχεδίου για τη βελτίωση των αμοιβών τους. «Έχουμε αυξήσει τα εισοδήματα των γιατρών κατά 30%. Τώρα είναι η σειρά των νοσηλευτών. Δεν γίνεται να συνεχίζουν να αμείβονται κάτω από το επίπεδο της προσφοράς τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως αποκαλύπτει, οι νοσηλευτές και γιατροί των απογευματινών χειρουργείων που παραμένουν απλήρωτοι για το 2025, θα λάβουν εντός Μαΐου τις αμοιβές τους με αναδρομικές αυξήσεις, χάρη στη νέα ΚΥΑ που μπαίνει σε ΦΕΚ.
Επαναστατικές αλλαγές στις εφημερίες
Με σημείο εκκίνησης τις 31 Μαΐου, δώδεκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας εισέρχονται σε πιλοτική εφαρμογή ενός ψηφιακού συστήματος ιχνηλάτησης ασθενών, που θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την καταγραφή της πορείας κάθε περιστατικού, από την άφιξη στα ΤΕΠ μέχρι την έξοδο ή τη νοσηλεία. «Θα φέρουμε τη διαφάνεια στις εφημερίες. Ο πολίτης θα γνωρίζει μέσω εφαρμογής στο κινητό ποια είναι η αναμονή σε κάθε νοσοκομείο και θα επιλέγει αναλόγως», σημειώνει ο υπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα και την πρόσληψη 500 επιπλέον τραυματιοφορέων και γιατρών ΤΕΠ έως το τέλος του 2025.
Ανάσα για τους ογκολογικούς ασθενείς
Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον δήμαρχο Χάρη Δούκα, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μετατροπή ενός κτιρίου του Γηροκομείου Αθηνών, δίπλα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε δομή χορήγησης θεραπειών για καρκινοπαθείς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες μονάδες. Παράλληλα, με τη στήριξη του Ιδρύματος Λάτση, δημιουργείται νέα ογκολογική μονάδα “Νίκος Κούρκουλος” στην Πάτρα, ενώ ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα «οίκοθεν», με καρκινοπαθείς να λαμβάνουν χημειοθεραπείες στο σπίτι.
Ο υπουργός ανακοινώνει αυστηροποίηση του πλαισίου για την παρένθετη μητρότητα σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την αποτροπή της εμπορευματοποίησης της τεκνοποίησης. Αντίστοιχα, μετά τις ρυθμίσεις για τους διαιτολόγους, έρχεται σειρά των ψυχολόγων. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται ως ψυχολόγος με ένα σεμινάριο. Η ψυχική υγεία απαιτεί επιστημονική επάρκεια και θεσμική κατοχύρωση», τονίζει.
Καπνικά προϊόντα: Αυστηρότερο πλαίσιο για την προστασία των νέων
Ο υπουργός προαναγγέλλει νέο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και το άτμισμα, με περιορισμό στα σημεία πώλησης και υποχρεωτική επίδειξη ταυτότητας για την αγορά από ανήλικους. «Δεν θα απαγορεύσουμε το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό σε μια τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, αλλά θα θωρακίσουμε τους νέους από τον εθισμό», λέει χαρακτηριστικά.
Τεχνητή Νοημοσύνη και νέος υγειονομικός χάρτης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα στην υγειονομική φροντίδα την επόμενη πενταετία. «Δεν θα αντικαταστήσει τον γιατρό, αλλά θα τον ενισχύσει με ακρίβεια, ταχύτητα και τεχνολογική δύναμη», δηλώνει.Όσον αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη, διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει χωρίς διάλογο με τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες. «Στόχος μας δεν είναι η μείωση των νοσοκομείων, αλλά η ανακατανομή δυνάμεων, ώστε να λειτουργούν λιγότερες μονάδες με πραγματική ποιότητα και αποδοτικότητα», επισημαίνει. Ο υπουργός παραδέχεται για πρώτη φορά δημόσια ότι προχώρησε σε μεταμόσχευση μαλλιών, τονίζοντας όμως ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος της πρόσφατης απουσίας του από τα ΜΜΕ. «Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω ένα βήμα πίσω. Δεν μου αναλογούσε το βάρος που σήκωσα. Όμως, πιστεύω ότι ο χρόνος τελικά επιβεβαιώνει όσα είπα τότε», αναφέρει.
«Έχω όραμα, δεν ήρθα στο Υγείας διεκπεραιωτικά»
Ολοκληρώνοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζει ότι δεν υπηρετεί το υπουργείο Υγείας τυπικά. «Εδώ είναι το πιο ανθρώπινο υπουργείο. Και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούμε να κάνουμε πράγματα που αλλάζουν τις ζωές των πολιτών. Αυτό το όραμα θέλω να υπηρετήσω μέχρι τέλους», καταλήγει.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;






